10 trikova za savršeno opranu odjeću, posteljinu i tenisice


Donosimo vam 10 trikova koji će vam pomoći da jednostavno i brzo operete odjeću i obuću te ju što dulje održite čistom i urednom..

1. Nabavite staklenu posudicu

Sigurno vam u džepovima često ostanu različite sitnice kojih se sjetite tek kada izvadite rublje iz perilice. Kako biste izbjegli ovakve situacije stavite staklenu posudicu na perilicu. Tako ćete se podsjetiti provjeriti džepove odjeće prije nego ju stavite na pranje.

POGLEDAJTE VIDEO: Trikovi za dom

čišćenje


00:58

čišćenje


|
Video: 24sata/pixsell

2. Izbjegnite neugodan zvuk prilikom pranja obuće

Kako biste izbjegli glasne zvukove perilice, obuću operite s dekom jer će na taj način obuća manje udarati o vrata perilice.

3. Okrenite odjeću na unutarnju stranu

Ako želite spasiti vašu odjeću od izbljeđivanja, prije pranja je okrenite na unutarnju stranu.

Foto: 123RF

4. Za čistu obuću koristite vodikov peroksid

Ako ne želite vašu obuću prati u perilici, koristite vodikov peroksid koji će vam ih pomoći očistiti. Prelijte ga po ulošcima cipela. Peroksid će se pretvoriti u pjenu, a prljavština će izići i neugodni mirisi će nestati. Nakon toga samo isperite vašu obuću.

5. Za uklanjanje mrlja možete koristit i tekućinu za pranje posuđa

Ako ste ostali bez sredstva za uklanjanje mrlja, poslužite se tekućinom za pranje posuđa. Stavite tekućinu na mrlju, pričekajte nekoliko minuta i operite odjeću kao i obično.

6. Kao zamjena za vrećice za pranje može vam poslužiti jastučnica

Obično se preporučuje korištenje posebnih vrećica za pranje odjeće da ne izgubite čarape ili nešto slično. Ali, umjesto njih možete koristiti i jastučnice s patentnim zatvaračem.

Foto: Dreamstime_/ILUSTRACIJA

7. Pravilno operite ruksak

Ruksake i atletske torbe također možete prati u perilici rublja, ali prije toga zapamtite nekoliko stvari. Prije nego ih stavite u perilicu, usisajte ih kako biste uklonili sitne komadiće smeća. Zatvarač očistite četkicom za zube. Operite ih u hladnoj vodi i u posebnoj vrećici za pranje ili jastučnici uz male količine deterdženta.

8. Improvizirajte kako biste uklonili mrlje

Mrlje od tinte mogu se ukloniti uz pomoć mlijeka. Potopite svoj proizvod u mlijeko i ostavite tako 30-40 minuta, a zatim isperite.

Čokoladne mrlje mogu se ukloniti vodikovim peroksidom ili kerozinom. Stavite malo tekućine na mrlju, a nakon toga isperite. Ali, zapamtite da peroksid šteti bojama, pa je bolje koristiti ga samo za bijelu odjeću.

Sok od limuna i soda za pečenje dobro uklanjaju mrlje od znoja. Odjeću ostavite u otopini 15 minuta, a nakon toga isperite kao i obično.

Mrlje od bobica mogu se ukloniti uz pomoć soli. Utrljajte sol u mrlju i pričekajte da upije mrlju. Zatim uklonite sol i operite odjeću u hladnoj vodi.

Foto: Dreamstime

Tekućina za pranje posuđa može vam pomoći da se riješite mrlja od kečapa.

Bijeli ocat pomaže u čišćenju mrlja od krvi. Stavite ocat na mrlju i ostavite 10-15 minuta, a zatim isperite.

Da biste se riješili mrlja od trave, stavite svoj proizvod u toplu vodu sa solju dva sata. Zatim isperite.

9. Učini svoju posteljinu mekom, čistom i mirisnom

Da bi vaša posteljina bila mekša, dodajte ocat prije pranja. Pomiješajte 1/2 šalice sode bikarbone s 1 šalicom vode te dodajte 1/2 šalice octa. U pripremljenu otopinu dodajte i 10 kapi omiljenog eteričnog ulja. Namočite spužvu u tekućinu i stavite je u perilicu zajedno s posteljinom. Nakon pranja, posteljina će lijepo mirisati i biti mekana.

10. Ako putujete..

Ako putujete i trebate nešto hitno oprati, poslužite se ovim trikom. Stavite odjeću u plastičnu vrećicu, napunite vrećicu vodom i dodajte malo deterdženta ili sapuna. Zatim protresite i stisnite vrećicu. Nakon toga, isperite i osušite odjeću.Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...