Afganistan: Zabrana rada ženama u nevladinim organizacijama uz iznimke

Talibanska zabrana rada ženama u nevladinim organizacijama u Afganistanu ne odnosi se na zaposlenice Ujedinjenih naroda, međunarodno žensko osoblje i žene koje pružaju zdravstvene usluge, piše u utorak dpa.

Talibanski ministar gospodarstva Din Mohammad Hanif iznio je te iznimke na sastanku s vršiteljem dužnosti šefa Misije Ujedinjenih naroda za pomoć Afganistanu (UNAMA) Ramizom Alakbarovim u ponedjeljak u Kabulu.

Kopiju bilješki sa sastanka, koju je prvo objavio njemački ARD, dobila je agencija dpa.

Najnovije talibansko ograničenje kojim se Afganistankama zabranjuje dolazak na posao u nevladinim organizacijama izazvalo je bijes zapadnih zemalja i međunarodnih institucija koje su zaprijetile da će prekinuti djelovanje u krizom pogođenoj zemlji ako se ne opozove ta zabrana. Nekoliko velikih nevladinih organizacija već je obustavilo svoj rad.

Prema dokumentu, Hanif je naveo da je glavni razlog odluke nepridržavanje talibanskih pravila i propisa glede nošenja hidžaba.

“Svaka vlada ima svoj okvir i propise koje treba poštovati, uključujući islamski hidžab i osiguravanje povoljnog radnog okruženja za žene”, citiran je Hanif.

Talibanski ministar rekao je i da je tijekom godine primijetio da se ne poštuje talibanski kodeks odijevanja i da je pokušao riješiti problem dijalogom s nevladinim organizacijama sve dok to pitanje nije doprlo do višeg vodstva.

Izvori iz nevladinih organizacija kažu da nisu opravdane optužbe o nepropisnom pokrivanju njihovog ženskog osoblja.

Prema jednoj nevladinoj organizaciji u Kabulu koja ima urede i u drugim pokrajinama, talibani nikada nisu ušli u njihove zgrade ili zaustavili automobile s njihovim zaposlenicama na kontrolnom punktu zbog neprikladnog odijevanja, a muškarci talibani nisu mogli ulaziti u dijelove ureda u kojima radi žensko osoblje.

Zaposlenik nevladine organizacije rekao je i da nikada nije čuo da je neka druga nevladina organizacija primila pritužbe u vezi s tim.

Preneseno je da je ministar rekao da će podržati pronalazak rješenja i da mu treba nekoliko dana da se obrati UNAMA-i s prijedlogom.

Voditelj Ureda UN-a za ljudska prava Volker Türk upozorio je da zabrane ženama da sudjeluju u obrazovanju i radu u Afganistanu mogu destabilizirati društvo i izazvati “užasne, kaskadne učinke” u zemlji.

“Ova neshvatljiva ograničenja ženama i djevojčicama ne samo da će povećati patnju svih Afganistanaca, već, bojim se, predstavljaju rizik izvan granica Afganistana”, upozorio je Türk u utorak u Ženevi, misleći na rizik novih valova izbjeglica.

Najčitaniji članci

Source link

2 misli o “Afganistan: Zabrana rada ženama u nevladinim organizacijama uz iznimke

Vaša iskustva i mišljenje ...