Alarmantni simptomi u trudnoći – na što obratiti pažnju


Bez obzira na to u kojem ste tromjesečju, postoji mnoštvo fizičkih simptoma kao što su grčevi, umor, glavobolje ili probadanje. Stoga nije teško zapitati se jesu li ti simptomi normalni u trudnoći ili ukazuju na tegobe koje zahtijevaju savjet liječnika.

POGLEDAJTE VIDEO: Bebe se smiju i do 300 puta na dan

specijal otkrivamo supermoći beba


|
Video: 24sata

Iako ne postoji “uvijek” ili “nikad” kada je riječ o tome jesu li ovi simptomi nešto oko čega se treba zabrinjavati, korisno je znati je li ono što doživljavate nešto zbog čega biste željeli hitno kontaktirati liječnika, piše Mother.

Ako ste u nedoumici, naravno, uvijek je dobra ideja obratiti se liječniku bez obzira na to jesu li simptomi lakši ili teži.

Foto: ilustracija/Canva

– Svaka je trudnoća jedinstvena i uvijek je bolje biti oprezan. Ako imate bilo kakvih nedoumica ili pitanja, najbolje je da se obratite svom liječniku ili primalji – poručuje dr. Meleen Chuang, izvanredna profesorica na odjelu za porodništvo i ginekologiju u Family Health Centers na NYU Langone.

Znakovi upozorenja u trudnoći

Iako ovo nije iscrpan popis svih mogućih komplikacija u trudnoći, niti je bilo koji od ovih simptoma znak da nešto nije u redu, ovo su neki od uobičajenih simptoma koji također mogu biti uzrok za zabrinutost. Opet, ako osjetite bilo koji od ovih simptoma, nazovite svog liječnika kako biste dobili savjet o sljedećim koracima.

Vaginalno krvarenje

Ovo je rijedak simptom koji bi se gotovo uvijek trebao tretirati kao znak upozorenja. Ako krvarite, nazovite liječnika. Istina, krvarenje u trudnoći ponekad može biti sasvim normalno.

Foto: DREAMSTIME

– U ranoj fazi trudnoće može biti normalno doživjeti točkasto krvarenje koje je poznato kao implantacijsko krvarenje. Međutim, u nekim slučajevima ono može biti znak ozbiljnijeg stanja – objašnjava Lisha Coster, CNM, direktorica programa za primalje u Open Door Family Medical Center u Ossiningu, New York.

Ako vidite krv, osobito ako je popraćena drugim simptomima poput grčeva ili ošamućenosti, nazovite liječnika.

– Ako doživite bilo kakvo vaginalno krvarenje, jako ili slabo, neophodno je obratiti se liječniku. Osobito kasnije u trudnoći, to bi mogao biti znak raznih stanja koja zahtijevaju liječničku pomoć, kao što je abrupcija posteljice, gdje se posteljica prerano odvaja od maternice i može uzrokovati gubitak krvi djeteta  – kaže dr. Chuang

Ekstremni grčevi u trbuhu

Neki grčevi tijekom trudnoće vrlo su normalni – to može biti bol u okruglom ligamentu, bol zbog plinova ili tzv. Braxton-Hicksove kontrakcije.

– Bol u okruglom ligamentu obično je tupa ili oštra bol s obje strane trbuha, najuočljivija kada kašljete ili kišete. Ali trajna ili jaka bol u trbuhu ili grčevi mogu biti pokazatelj problema i trebali biste ih prijaviti liječniku – kaže dr. Chuang.

Foto: Dreamstime_

Neki od ozbiljnijih ishoda kojih jaki grčevi u trbuhu mogu biti znak uključuju izvanmaterničnu trudnoću, abrupciju posteljice, gubitak trudnoće, preeklampsiju ili infekciju mokraćnog sustava. Ako je vaša bol jaka ili nepopustljiva, nazovite liječnika.

Intenzivno povraćanje

Neprekidno povraćanje u ranoj fazi trudnoće do otprilike 16 tjedana najvjerojatnije je tzv. hiperemeza gravidarum, stanje trudnoće koje se javlja u oko jedan do tri posto trudnoća.

– Hiperemeza zahtijeva liječničku pomoć, a budući da je povraćanje tako jako, može uzrokovati druge simptome poput gubitka težine, nemogućnosti hidratacije ili zadržavanja hrane ili neravnoteže elektrolita – upozorava Coster.

– Ovo su razlozi za zabrinutost. Ako pak počnete nekontrolirano povraćati u trećem tromjesečju, to je također zabrinjavajuće jer postoje vrlo ozbiljna stanja koja mogu početi kao mučnina i povraćanje, uključujući preeklampsiju – upozorava dr. Chuang.

Foto: DREAMSTIME

Iznenadna oteklina ili natečenost

Još jedan znak upozorenja na preeklampsiju u trudnoći: “ako primijetite iznenadno i prekomjerno oticanje lica, ruku ili nogu”, kaže dr. Chuang. Preeklampsija, stanje obilježeno povišenim krvnim tlakom i proteinima u mokraći, zahtijeva hitnu liječničku pomoć, a oteklina može biti jedan od najranijih znakova toga. Da, određeno oticanje, osobito u gležnjevima, normalan je simptom trudnoće, ali obratite posebnu pozornost na bilo koje novo, brzo nastalo oticanje na područjima koje dr. Chuang spominje i nazovite svog liječnika čim ga primijetite.

Stalne glavobolje nakon 20 tjedna trudnoće

– Glavobolje u trudnoći vrlo su tipične i često su znak dehidracije. Ali ako nakon 20 tjedana imate jaku glavobolju, nazovite svog doktora – kaže dr. Chuang.

To bi mogao biti još jedan znak preeklampsije, osobito ako su glavobolje popraćene zamućenim vidom ili smetnjama vida poput lebdenja ili mrlja.

Osjećaj vrtoglavice

Ovo je još jedan znak upozorenja kod kojeg je učestalost jako važna. Povremeni napadi vrtoglavice mogu se javiti u trudnoći zbog promjena u volumenu krvi ili niske razine šećera u krvi.

Foto: DREAMSTIME

– Međutim, ako ovaj osjećaj vrtoglavice potraje, ako osjećate nesvjesticu ili se stvarno onesvijestite ili ako je vaša vrtoglavica u kombinaciji s drugim simptomima poput zamagljenog vida, vaginalnog krvarenja, glavobolja ili bolova u trbuhu – obratite se liječniku kako bi se uzrok mogao identificirati i liječiti – kaže dr. Chuang.

Neki od tih uzroka mogu uključivati izvanmaterničnu trudnoću, nisko postavljenu posteljicu ili abrupciju posteljice.

Smanjeni pokreti bebe

Nakon što uđete u treće tromjesečje (28 tjedana), trebali biste početi aktivnije pratiti pokrete bebe.

– Osjećaj pokreta fetusa je bilježenje vremena potrebnog da se osjeti 10 pokreta fetusa – po mogućnosti nakon obroka ili u vrijeme kada je beba aktivnija – kaže dr. Chuang.

Ako primijetite da je potrebno znatno više vremena nego inače da osjetite tih 10 udaraca, u medicinskom smislu to je poznato kao smanjeno kretanje fetusa pa je preporuka da hitno nazovete svog liječnika.

Foto: Dreamstime/ilustracija

– Važno je osigurati se da je sve u redu, stoga nazovite liječnika ili odmah otiđite u bolnicu – kaže dr. Chuang.

Smanjeno kretanje fetusa može biti slučajnost, ali i rezultat problema poput niske razine amnionske tekućine ili druge tegobe koja zahtijeva pozornost.

Bolno mokrenje

Česta potreba za mokrenjem dok ste trudni je normalna, ali ako vas boli dok mokrite, možda imate urinarnu infekciju.

– Ako se javlja bolno mokrenje, ili imate potrebu za mokrenjem te izađe samo nekoliko kapi, ili imate osjećaj peckanja pri mokrenju, sve to može biti znak infekcije mokraćnog sustava – kaže dr. Chuang.

Foto: GettyImages

Ostali simptomi infekcije mokraćnog sustava mogu uključivati vrućicu, zimicu ili krvavu mokraću – kaže Coster preporučujući da se svakako javite liječniku ako ste primijetili bilo koji od navedenih simptoma.

Svrbež, osobito na dlanovima i stopalima

Ako osjetite svrbež cijelog tijela u trećem tromjesečju, osobito ako na dlanovima i tabanima, odmah se javite liječniku.

Fotolia

Foto: Fotolia

– Ovo je znak kolestaze trudnoće. To je stanje jetre u kasnoj trudnoći koje uzrokuje jak svrbež. Kada jetra radi sa smanjenom funkcijom, može se nakupiti žučna kiselina. Kada je razina žučne kiseline previsoka, može izazvati jak svrbež – ističe dr. Chuang.

Kolestaza je izuzetno opasna za bebu i može vrlo brzo postati ozbiljna, stoga budite oprezni.

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...