Američka vlada objavila tisuće dokumenata o ubojstvu bivšeg predsjednika J. F. Kennedyja

Američka vlada je u srijedu objavila tisuće dokumenata FBI-ja i CIA-e u vezi s ubojstvom Johna F. Kennedyja 1963. koje i dalje pothranjuje teorije urote, unatoč službenom zaključku da je predsjednika ubio Lee Harvey Oswald.

Izvješća s kojih je skinuta oznaka tajnosti pokazuju da se istraga vodila u više smjerova, od sovjetske obavještajne službe preko talijanske mafije pa do komunističkih skupina u Africi kako bi se utvrdilo je li Oswald imao pomagače u tom ubojstvu koje je počinjeno 22. studenog 1963. u Dallasu, u Teksasu i koje je potreslo svijet.

Napose pokazuju da su Sjedinjene Države pojačale svoje aktivnosti špijunaže i utjecaja na kubanski režim Fidela Castra s kojim je Oswald bio u kontaktu i koji je Kennedyjeva vlada htjela srušiti.

Gotovo tisuću i pol dokumenata objavljeno je na mrežnoj stranici Nacionalni arhiv koja već sadrži desetke tisuća spisa o Kennedyjevoj smrti i o kasnijoj istrazi.

Ubojstvo je potaknulo brojne teorije urote koje su pothranjivale stotine knjiga i filmova poput onoga Olivera Stonea “JFK” (1991.).

Te teorije ne priznaju zaključke istražnog povjerenstva poznatog kao Warrenovo povjerenstvo koje je 1964. zaključilo da je Lee Harvey Oswald, bivši mornarički specijalac koji je živio u Sovjetskom Savezu, djelovao sam u ubojstvu predsjednika Kennedyja.

Oswalda je 24. studenog 1963. ubio Jack Ruby.

Neki misle da su Kuba ili SSSR iskoristili Oswalda. Drugi pak ocjenjuju da je ubojstvo naručila kubanska oporba uz potporu američke tajne službe i FBI-ja, ili protivnici JFK-a u SAD-u.

G. 2017. Donald Trump je objavio spise o tom slučaju na temelju zakona donesenog u Kongresu 1992. koji zahtijeva da se svi dokumenti u vezi s predsjednikom Kennedyjem objave u idućih 25 godina.

Predsjednik Joe Biden koji je obećao da će poštovati zakon, ipak je u listopadu odgodio objavljivanje novih dokumenata za godinu dana.

Bijela kuća je sada pod pritiskom da objavi i druge dokumente do 15. prosinca 2022., osim ako bude imala razloga da ih drži u tajnosti.

Philip Shenon, stručnjak za Kennedyjevo ubojstvo, ocijenio je u srijedu u časopisu Politico da se neki dokumenti neće nikad objaviti iz sigurnosnih razloga i da će to i ubuduće pridonositi nastanku teorija urote.

Po njegovim riječima, 15.000 dokumenata još nose oznaku tajnosti, a većina ih potječe iz CIA-e i FBI-ja.

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...