Američki Ukrajinci zbog njihova stajališta o ratu ne žele glasati za Trumpa i DeSantisa

George Stavnicij je dvaput glasao za Donalda Trumpa. Po pitanju unutarnje politike bivšem predsjedniku daje najviše ocjene. No, na izborni dan iduće godine ostat će kod kuće bude li Trump republikanski protukandidat predsjedniku Joeu Bidenu.

Stavnicij je republikanski dužnosnik u ruralnom okrugu Carbon u Pennsylvaniji. On je Amerikanac ukrajinskog podrijetla koji ne može podnijeti Trumpove kritike na račun pomoći ratom pogođenoj Ukrajini, kao ni njegove komplimente ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

– Način na koji Trump trenutno govori, ulazeći u krevet s Putinom, nema šanse da ga podržim – rekao je taj umirovljeni vozač kamiona iz svog doma u Apalačkom gorju.

Glasovi ukrajinskih Amerikanaca, tradicionalno sklonih republikancima, mogli bi imati značajan utjecaj na izborima 2024., tvrde neki zastupnici i stratezi. Iako je broj Amerikanaca koji se identificiraju Ukrajincima relativno malen – ima ih oko milijun – oni su gusto naseljeni na važnim izbornim područjima gdje bi njihov glas mogao donijeti prevagu.

Stavnicij je jedan od mnogih među njima koji planiraju ostati kod kuće na dan izbora ili čak prvi put glasati za demokrata Bidena, pokazuju razgovori s 22 američko-ukrajinskih aktivista, izabranih dužnosnika, čelnika zajednica i birača, kao i s nekoliko desetaka službenika i stratega.

Razlog za to je nezainteresiranost najviše rangiranih republikanaca i nekih kandidata za Bijelu kuću za obranu njihove pradomovine od ruske invazije, nasuprot velikoj angažiranosti Bidenove demokratske vlade.

Američki Ukrajinci s kojima je Reuters razgovarao kazali su kako osjećaju bijes, a neki da su ih republikanci izdali.

Najavljuju da vrlo vjerojatno neće glasati za kandidata koji ne podržava Ukrajinu. Stoga na predizborima za kandidata republikanaca ne planiraju glasati za Trumpa ili guvernera Floride Rona DeSantisa, dvojicu najvećih favorita za stranačku predsjedničku nominaciju.

Trump je prošli tjedan u razgovoru za CNN odbio reći želi li da Ukrajina pobijedi u ratu s Rusijom, kazavši da je njemu jedini cilj da ljudi prestanu umirati.

DeSantis, koji bi svoju kandidaturu trebao objaviti idući tjedan, kritizirao je „bjanko ček” američke vlade Ukrajini i istaknuo da nije u američkom nacionalnom interesu da se previše miješa u „teritorijalni spor između Ukrajine i Rusije”.

Među republikancima ima i onih koji zagovaraju podršku Kijevu, poput bivše Trumpove veleposlanice u Ujedinjenim narodima Nikki Haley, no ankete im ne predviđaju dobri rezultat na predizborima.

Najčitaniji članci

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...