Američki vojnici koji se neće cijepiti mogli bi biti otpušteni

Časnici američke vojske koji se odbiju cijepiti protiv koronavirusa mogli bi biti suspendirani sa svojih dužnosti, a potencijalno i otpušteni, objavila je američka vojska u utorak.

Nakon što je Uprava za hranu i lijekove u cijelosti odobrila cjepivo Pfizera/BioNTecha, ministar obrane, Lloyd Austin, naredio je da se svi aktivni članovi vojske moraju cijepiti.

Vojska je rekla da je počela provoditi ovu naredbu krajem kolovoza, dodavši da vojnici mogu tražiti da budu izuzeti na temelju valjanih medicinskih, religioznih i administrativnih razloga.

Međutim, narednici, viši stožerni narednici, prvi narednici i časnici na zapovjednim pozicijama koji se odbijaju cijepiti te ne očekuju izuzeće suočit će se sa suspenzijom ili otpuštanjem ako odbiju naredbu, pojasnila je vojska u priopćenju.

“Vojnici koji odbijaju cjepivo najprije će biti savjetovani u svojem zapovjedništvu, ali opetovani neposluh mogao bi rezultirati novčanom ili disciplinskom kaznom – koja uključuje suspenziju ili otkaz”, rečeno je. 

“Ovo je doslovno pitanje života i smrti za naše vojnike, njihove obitelji i zajednice u kojima živimo”, rekao je general Raymond Scott Dingle, navodeći zabrinutost glede širenja vrlo zarazne delta varijante virusa. 

Od prošlog tjedna, američko ministarstvo obrane prijavilo je više od 353 tisuće slučajeva covida-19 među svojim osobljem i više od 450 smrti.

Vojska sada očekuje da se njezine aktivne jedinice u cijelosti cijepe do 15. prosinca, a pričuvne jedinice i Nacionalna garda do 30. lipnja sljedeće godine.

 

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...