Amerikanac zbog ljubavi došao u Ukrajinu, poginuo je u napadu ruskih vojnih snaga na Černihiv

Mjesecima prije nego što su ruske trupe napale Ukrajinu, Amerikanac Jimmy Hill otišao je u Černihiv, grad na sjeveru Ukrajine, gdje mu živi partnerica Ira, koja boluje od multiple skleroze. Kada je izbio rat, Hill je ostao u Ukrajini, unatoč pogoršanim uvjetima u kojima se našao.

POGLEDAJTE VIDEO:

– Nije namjeravao napustiti Irinu u njezinom stanju. Jim je bio u Ukrajini jer je dobio lijekove iz Sjedinjenih Država i pronašao liječnika u Černihivu koji će je liječiti –  rekla je Hillova sestra Katya za CNN.

Hill je redovito putovao u Ukrajinu svake godine kako bi posjetio svoju partnericu, kaže njegova dugogodišnja prijateljica Karin Moseley. Zajedno su bili oko 13 godina, rekla je.

Hill je jedan od desetaka civila koji su ubijeni u ruskom napadu na Černihiv. Ukrajinska policija izvijestila je da je poginuo tijekom topničke vatre. Njegova sestra rekla je za CNN da obitelj nije dobila pojedinosti o njegovoj smrti od američkog veleposlanstva.

Černihiv, sjeveroistočno od Kijeva i blizu ruske granice, doživio je neka od najintenzivnijih granatiranja ruskih snaga otkako je rat počeo prije više od tri tjedna.

Na Facebooku je tijekom ožujka bilježio pogoršanje situacije u Černihivu, detaljno izvještavajući kako se javljaju sirene za zračne napade, o svakodnevnim eksplozijama i te da je “nebo nad gradom narančasto” usred požara.

>>> Sve o ratu u Ukrajini iz minute u minutu pratite OVDJE <<<

Njegov posljednji zapis glasio je: “Bombardiranje se sada pojačalo”.

Njegova sestra Katya Hill je rekla da je Hill napuštao bolnicu u kojoj su bile Ira i njezina majka kad god je trebalo donijeti hranu koju može pronaći. Donio bi kolače za medicinske sestre, davao je čokoladu ljudima koji su trebali ohrabrenje.

Hill je svojoj sestri na Facebook messengeru rekao da su Ukrajinci vrlo strpljivi i kada bi stajali u redu za hranu ili zalihe, uzeli bi samo ono što im treba. Na društvenim mrežama opisao je osjećaj bespomoćnosti, gladi i smrzavanja dok je pripovijedao o sve opasnijem ratu.

– Moj brat je pomagao ljudima – rekla je za njegova sestra za CNN.

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...