Bačić o obnovi: Do kraja ovog mjeseca bit će 30 novih kuća!

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić gostovao je u Dnevniku HTV-a

Vrijeme neumoljivo curi za sredstva iz Fonda solidarnosti, a Bačić veli kako će nastojati do lipnja utrošiti sva sredstva – ukupno 1,03 milijardi eura za zagrebački i petrinjski potres.

– S današnjim danom smo na 513 milijuna eura, ostalo je još 490 milijuna eura. Izračunao sam da svaki dan trebamo dobiti oko 4 milijuna eura zahtjeva za plaćanjem kako bismo taj iznos sustigli. Ako se gleda posljednjih 45 dana otkada sam ministar, bili smo blizu tog iznosa, ali morat ćemo još ubrzati. U realizaciji je 350 projekata koji se u ovom trenutku financiraju iz Fonda solidarnost, od toga je 239 javnih zgrada, 111 objekata prometne ili komunalne infrastrukture. Učinit ćemo sve da niti jedan cent ne vratimo – kazao je na startu Bačić, piše HRT.

Ljudi na područjima koje je pogodio potres i dalje su u kontejnerskim naseljima, hoće li do iduće zime dobiti adekvatni smještaj, pitali su na HRT-u Bačića.

– Do zime nam je cilj 6258 sugrađana koji su u 2419 kontejnera preseliti ili u njihove obnovljene tj. novosagrađene kuće ili u neki drugi primjereniji smještaja. Kupujemo zgrade na Banovini, uređujemo državne stanove, gradit ćemo višestambene kuće – kazao je Bačić i objasnio tko će biti smješten u te nove montažne kuće:

– Svi kojima se stanovi ili zgrade ne obnove i naši sugrađani koji nemaju pravo na obnovu, a u kontejnerima su. Mi smo objavili javnu nabavu za 500 takvih kućica, u ovom trenutku je u savjetovanju sa svim zainteresiranim proizvođačima, graditeljima takvih montažnih kuća i vjerujem da će već početkom lipnja one polako stizati prije svega na Banovinu, a jedan dio na područje zagrebačkog potresa. Kuće će doći već gotove, one će se postaviti tamo gdje je bio kontejner, ako govorimo o kontejnerima koji su bili uz oštećene obiteljske kuće naših sugrađana, ili za one koji nemaju svoju kuću pripremit ćemo posebno mjesto – kazao je Bačić.

Bačić je rekao i kako je interes za samoobnovom izniman. 

– Upoznali smo ih sa svim pogodnostima. Svakom našem sugrađaninu koji se odluči za samoobnovu u startu ćemo na njegov račun u cijelosti isplatiti cjelokupan iznos za projekt, izvođača i nadzor te pored toga za njegovu koordinaciju, oko 25 tisuća kuna, tj. 3300 eura, rekao je Bačić te istaknuo da se radi o javnom novcu koji se mora namjenski trošiti – priča Bačić i nastavlja:

– Tek kada nadzorni inženjer potpiše svaki račun, slijedi isplata. Sugrađani će sami izabrati projektanta, izvođača, nadzornog inženjera. Pozivam ih,, ali i obrtnike koji u tome vide svoju šansu, da nam se jave kako bismo ubrzali cjelokupnu obnovu, rekao je Bačić.

U ovom trenutku uz postojećih šest kuća, završeno je dodatnih 11 kuća. Do kraja mjeseca će biti još 30 novih kuća, poručio je Bačić.

Najavio je da u ponedjeljak kreće izgradnja tri višestambene zgrade s ukupno 57 stanova. 

– Do kraja mjeseca ćemo raspisati 375 nabava ili za zamjenske kuće ili za konstrukcijsku obnovu. Do kraja godine ćemo značajno povećati taj broj kuća. Cilj nam je da svaka nova kuća prvenstveno bude namijenjena sugrađanima koji su u kontejnerima, kazao je za kraj Bačić.

Najčitaniji članci

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...