Baka Ljubica (83) izgubila bitku za život zbog siromaštva i sepse

Ljubica Luić (83) iz Peteranca, izgubila je bitku za život u velikom siromaštvu i nemogućim uvjetima. Ljubica je preminula prošlog četvrtka, a u srijedu ujutro i popodne kod nje je u posjeti bila gerontodomaćica Jasna Jakopanec koja je tri puta tjedno obilazila Ljubicu i donosila joj hranu te joj pomagala u kući, piše Glas Podravine.

POGLEDAJTE VIDEO:

– Već ujutro kad sam došla, Ljubica se žalila na bolove u trbuhu pa sam tako odlučila doći i popodne. Kada sam popodne došla, Ljubici je bilo sve gore pa sam nazvala njenu nećakinju iz Otočke da ju posjeti i proba joj pomoći – ispričala je Jasna dodavši kako je nećakinja došla i popodne i navečer, zadnje oko 22 sata.

– Dogovorila sam se s nećakinjom da bi bilo dobro da porazgovara s nekim u Općini i proba Ljubicu smjestiti u dom za starije i nemoćne osobe, iako je ona to više puta odbijala kazujući kako ona želi biti doma i brinuti se o sebi sama – kazala je Jasna te dodala da je sada zaista bilo krajnje vrijeme da se Ljubicu smjesti u ustanovu gdje bi imala svakodnevnu njegu i higijenu.

– Pri odlasku, nećakinja joj je baki rekla da ne zaključava vrata i da će doći ujutro kod nje u posjetu te ju smjestila u krevet i pokrila s nekoliko deka – dodala je.

Iduće jutro nećakinja, Jasna i Ivan Derdić zajedno sa socijalnom radnicom stigli su do Ljubice. Već na samom ulasku u kuću uvidjeli su da nešto nije u redu. Pokucali su na vrata, ali nitko nije odgovarao.

– U kući nas je na krevetu dočekala Ljubica koja je od bolova stenjala i teško je disala. Odmah sam joj prišao i upitao što joj je, no ona je jedva odgovorila da joj nije dobro – ispričao je Derdić koji je odmah pozvao hitnu službu kako bi joj što prije pružili pomoć.

– Hitna je stigla vrlo brzo i odvela je Ljubicu na pretrage, a mi smo još neko vrijeme ostali u kući razgovarajući o tome što ćemo i kako nakon što Ljubicu otpuste iz bolnice – naveo je Derdić. Nažalost, dogodio se najgori mogući scenarij i oko 14 sati popodne Ljubica je preminula u bolnici.

Kako doznajemo od gerontodomaćice Jasne, Ljubica je prilikom pretraga u bolnici preminula, a prva sumnja na uzrok smrti bila je sepsa. Potom je napravljena obdukcija. Ljubica je pokopana 30. listopada na groblju u Peterancu.

Baka je gotovo 40 godina živjela sama i to s 1030 kuna mjesečno. Više puta joj je ponuđena pomoć, no ona ju je odbijala kazujući kako je ovdje njen dom, sav život, uspomene, problemi, brige i ljubav.

– Meni je doma najljepše i dok nekako idem, idem, a dok jednom padnem, bit će svima lakše – rekla je Ljubica nedavno za Glas Podravine te dodala kako se i dalje želi nastaviti brinuti o sebi pa što bude, bude.

– Život nije nikome danas lagan pa nije ni meni, ali ja sam borac i idem dalje do kraja – kazala je prije dva tjedna Ljubica koja je, nažalost izgubila bitku za život.

Težak život u samoći i siromaštvu

Gotovo 40 godina živjela je sama. Suprug joj je stradao na poslu na pilani, djece nikad nisu imali, a sve što je imala su nećakinje koje žive u Otočki, naselju u sastavu Gole, koje su je povremeno obilazile i donosile joj ponešto hrane i osnovnih potrepština. Kako i same imaju bolesnog oca, a Peteranec im nije baš usput, ti su posjeti bili rijetki.

Ljubica je bila prepuštena zaista lošem sustavu koji ne vodi dovoljno brige o teško siromašnim obiteljima i pojedincima. Stara i bolesna, bez pitke vode i kupaonice, kupala se u dvorištu gdje se polijevala kantama, bilo vodom koju su joj donijeli ili kišnicom, a nuždu je obavljala u poljskom zahodu, a ako do tamo ne stigne, onda bilo gdje u dvorištu, koje je jako obraslo.

– Ja sam vam dragi moji sama i nemam nikoga, osim svoje mačke Asi koja mi je jedino veselje u ovom mom tužnom svijetu – rekla je nedavno za Glas Podravine.

Radila je u nekadašnjoj robnoj kući u Koprivnici sve do njene propasti. Kako je imala 19 godina staža, nije imala pravo na veću mirovinu, a kako je starila, tako joj je i novac bio sve manji problem.

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...