Baki (81) iz Ždralova ukradena kišomjerna postaja: ‘Količinu oborina mjerim već 41 godinu’

Baki (81) iz Ždralova nepoznati je lopov ukrao kišomjernu postaju u razdoblju od 1. do 5. listopada. Količine oborina motri i mjeri punih 41 godinu, a još ne može vjerovati da je netko ukrao ta „tri metalna lončića“ iz njezinog vrta.

Foto: Moj portal

– Moji su psi preko noći zatvoreni tako da nisam ništa čula. Budući da nije padala kiša, nisam niti trebala ići u provjeru, no eto, otišla sam poprskati stazu u vrtu i gotovo pala u nesvijest vidjevši da moje kišomjerne stanice nema. Pa 41 godinu je tu, i nitko ju nije dirao. Sve su uzeli. I menzuru koja je bila nova. Ostala je samo željezna konstrukcija, a vjerujem da bi i nju ukrali da nije zabetonirana u zemlju – ispričala je za Moj portal te dodaje kako je još 1980. godine preko Poljoprivredne zadruge, u kojoj joj je radio pokojni suprug, imala cijelu hidrometeorološku stanicu u vrtu.

Foto: Moj portal

– Sklopila sam ugovor s njima i redovito sam pratila temperaturu, padaline i sve što je trebalo. Znači, svakoga dana u 7 ujutro i poslijepodne u 14 sati bilježila sam podatke, vodila evidenciju i na kraju mjeseca slala detaljni izvještaj. Oni su mi dali markice i kuverte, tako da nisam imala nikakvog troška, a osim toga dobivala sam lijepu naknadu za svoj rad. Zadnjih godina ta je naknada manja, a ja više ne mjerim sve podatke već samo oborine – kaže Ždralovčanka.

Foto: Moj portal

Otkriva i kako joj na početku nije bilo lako savladati sve zadatke. Trebalo joj je mjesec dana da pohvata kako točno mora mjeriti oborine jer je drugačiji princip za rosu, maglu, snijeg, kišu… Iako ju je rastužila ova krađa, nije je obeshrabrila te planira sa s mjerenjima.

– Ja ću sve dokle god ću moći hodati, redovito mjeriti kišne padaline i temperaturu te uredno voditi evidenciju o tome. Osim što mjesečno na taj način zaradim iznos dovoljan za „špeceraj“, imam razlog da ujutro ustanem i izađem iz kuće – poručuje.

 

Najčitaniji članci

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...