Bakić s Nassimom Talebom krenuo u Twitter diskusiju, ovaj mu poručio da je ‘imbecil’

Mnogi vas psihopati navode da vjerujete da veći rizik zaraze covidom imaju osobe koje ne vježbaju i koje su pretile. Dva glavna rizika od zaraze covidom su spol (muški) i godine, a kako se godine povećavaju, indeks tjelesne mase postaje sve manje i manje faktor kod rizika – napisao je Taleb.

Talebu je na tvit odgovorio i Nenad Bakić s linkom studije američkog CDC-a u kojoj se piše o čimbenicima rizika oboljenja od covida povezujući ih s raznim tegobama, između ostalog, dijabetesom i pretilosti.

– Krivo. Starost je trivijalna, a inače to su (faktori rizika) pretilost, strah i anksioznost – napisao je Bakić Talebu uz link studije.

Taleb je napisao: “Blokiram idiote. Oprosti.”

Bakiću je jedan korisnik napisao da “ne razumije studiju” koju je zalijepio kao odgovor jer “uzima u obzir faktore koji povećavaju rizik od težeg oboljenja za oko 20-30 posto, a da dob ima značajniji utjecaj”.

– Ne razumiješ logiku i jezik. Rekao sam da je “dob trivijalna”. Trivijalan komorbiditet” – odgovorio mu je Bakić.

– Ne vidim kako je najvažniji faktor u modelu studije ‘trivijalan'”, odgovorio mu je korisnik Twittera.

Tu se ponovno uključio Taleb pa kratko napisao:

 – Zato sam i blokirao imbecila”, napisao je Taleb.

Bakić je kasnije pak Indexu poslao odgovor na Twitter prepisku i rekao Indexu da je ‘ispravno napisao da je starost ‘trivjialan’, odnosno očit rizik, jer se u znanstvenoj literaturi uopće i ne smatra komorbiditetom’.

– Općepoznato je da Covid ugrožava najviše starije ljude. Starost je trivijalan ‘rizik’ jer stari ljudi općenito umiru najviše – upravo zato jer su stari. Primjerice, u Hrvatskoj je prosječan dob smrti od Covida vrlo bliska prosječnoj dobi smrti uopće. Štoviše, čak ni u toj trivijalnoj stvari Taleb nije u pravu jer ‘biti muško’ je manji rizik nego imati prekomjernu debljinu – napisao je Bakić

 

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...