Beba koju su našli u košu za smeće u rukama je sustava: 'Možda ima više počinitelja'

Telefon u zaprešićkom Centru za socijalnu skrb zvoni od jutra. – Javljaju nam se ljudi, ustanove, preuzeli bi dijete, nude pomoć u robici, plišanim igračkama, svi su jako zabrinuti i htjeli bi pomoći djetetu – kaže Krešimir Hojsak, voditelj Područnog ureda Zaprešić za Dnevnik Nove TV.

POGLEDAJTE VIDEO:

Kanta za smeće gdje je bačena beba


00:17

Kanta za smeće gdje je bačena beba


|
Video: 24sata/Martina Vidaić

Podsjetimo, u Zaprešiću su dvojica tinejdžera začuli plač, a u košu za smeće pronašli tek rođenog dječaka, starog svega sat, dva. Pomislili su kako je riječ o mački, a kada su pogledali šokirali su se. Jedan od dječaka je za 24sata ispričao detalje strave. Stigla je policija, hitno su ga prevezli u KB Sveti Duh. Bio je na rubu smrti, pothlađen, sivih ekstremiteta, ružičastog trupa, u košu punom opušaka i smeća. Nije imao znakove vanjskih ozljeda, a krv koju su pronašli na njemu bila je majčina krv od poroda. Ipak, život je pobijedio. Dječačić nije životno ugrožen, izvijestili su. Mnogi se pitaju što će dalje biti s novorođenčetom.

Nakon otpuštanja iz bolnice bit će smješteno u ustanovu ili u udomiteljsku obitelj.

– Djetetu se mora imenovati skrbnik s obzirom da je dijete od nepoznatih roditelja, skrbnik će biti po procjeni područnog ureda – ili netko od djelatnika iz PU ili netko od djelatnika iz ustanove, eventualno po pronalasku rodbine, netko od rodbine – dodaje Hojsak.

HDZ-ov gradonačelnik Zaprešića Željko Turk djetetu je ponudio besplatan vrtić.

Policija i dalje slaže mozaik što se točno dogodilo u slučaju koji je potresao Hrvatsku. Traje potraga za roditeljima, a kako je otkrila Nikolina Grubišić Požar iz Odjela za maloljetničku delinkvenciju i kriminalitet PUZ, istraga nije fokusirana samo na Zaprešić i tamošnje stanovnike. 

– Radi se o zahtjevnim istraživanjima, ne ograničavamo se na jednu soluciju, tako se ne ograničavamo ni na prostor Zaprešića. Možda je počinitelj majka, možda ima više počinitelja, zato istraživanje ide u svim smjerovima – kaže Grubišić Požar.

Ranije su objavili kako ovaj slučaj kvalificiraju kao pokušaj teškog ubojstva.Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...