Benzinsku postaju u Sarajevu skoro odnijela poplava: ‘To je bio užas. Voda je ogolila zidove’

Cijeli petak trajali su radovi kako bi spasili zgradu benzinske i hotela SAS petrola uz rijeku Željeznicu, koja je nabujala uslijed velikih kiša koje su poplavile Sarajevo i okolicu i prijetila da će ‘progutati’ i benzinsku postaju i motel. Bacali su stijene, sav materijal koji im je bio dostupan. Kiša je bila stala, a sad opet počela. Molimo se samo da noć mirno prođe.

POGLEDAJTE VIDEO: Benzinsku postaju i motel skoro odnijela poplava

Ispričao je to menadžer SAS petrola Nikola Gavrić za 24sata koji je cijeli dan na liniji sa svojim zaposlenicima. Čim su počeli problemi, postaja je evakuirana i nitko do daljnjega ne smije niti blizu. Sve instalacije su morali isključiti te su blindirali rezervoare s gorivom. Nasreću, oni se nalaze bliže cesti te su trenutno sigurni.

– To je bio užas. Već oko 12 sati potpuno je nestala zelena površina, ograda i biciklistička staza koja je bila uz rijeku. Iza zgrade se nikako ne može proći. Tek se s boka može vidjeti što se događa sa zgradom – opisao je Gavrić.

Potpuno propadanje zgrade u rijeku spasila je tek činjenica što ona ima podrum. Temelji su zato dublji, no ne znaju koliko će dugo izdržati ovakvo nevrijeme.

– Taj podrum podnosi sav teret. Najbolje o cijelom stanju govori to što je voda, koja je probila u podrum, potpuno ogolila sve zidove – ispričao je Gavrić.

Do ovog petka s tim objektom nisu imali problema zbog vremena za razliku od drugih svojih benzinskih crpki. U Doboju i Priboju su u povijesti imali problema s poplavama, dok su je u Loparama probleme stvaralo klizište.

Osim SAS-a, probleme s velikom količinom kiše imale su i druge zgrade u Sarajevu. Stradao je i izvor Jahorinska vrela koji je zamućen pa je tvrtka Vodovod i kanalizacija Sarajevo upozorila kako voda nije za piće.

– Preporučuje se da se voda na navedenom lokalitetu prokuhava oko 10 minuta prije upotrebe, ali uz uvjet da prije prokuhavanja nije primjetna pojava zamućenja, obojenja ili mirisa u vodi – saopćeno je iz ViK-a.

Kako piše Avaz, velike probleme imaju i mještani BiH uz nabujalu rijeku Neretvu. Zbog nezapamćeno visokog vodostaja aktivirala su se klizišta i rijekom pluta velika količina otpada i smeća. Zbog toga je rijeka izgubila svoju prepoznatljivu zelenu boju.

To je posebno vidljivo kod Hidroelektrane Grabovica, gdje je betonska brana zaustavila tone smeća. Kako pišu, problem se ponavlja godinama, jer ljudi odvoze smeće na divlje deponije uz rijeku.

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...