‘Bez Vladinih mjera rashodi za energiju lokalnim jedinicama bili bi čak četiri puta veći’

Općine, gradovi i županije s olakšanjem su dočekali Vladino ograničavanje rasta cijena energenata. Da ga nije bilo, umjesto 1,2 milijarde kuna, koliko su im lani iznosili rashodi za energiju vrtića, škola, javne rasvjete i drugi troškovi, ove bi godine mogli biti četiri puta veći.

POGLEDAJTE VIDEO:

– Projekcije pokazuju da bi bez ograničenja rasta cijena, troškovi energije mogli premašiti za 4,8 milijardi kuna – navodi Željko Turk, predsjednik Udruge gradova za Hinu.

Trošak za energiju lokalnih jedinica (uprava, javna rasvjeta) lani je bio 464 milijuna, troškovi dječjih vrtića, muzeja itd.. 178 milijuna, osnovnih i srednjih škola, staračkih domova, vatrogasaca 593 milijuna, sveukupno 1,2 milijarde kuna.

Cijene energenata odletjele u nebo

Da nije bilo Vladinih mjera ove bi godine taj trošak dosegnuo gotovo pet milijardi kuna, jer su troškovi energenata ‘odletjeli u nebo’, kažu iz Udruge gradova. Ističu da te mjere gradovima omogućavaju nesmetan nastavak rada škola i vrtića, komunalnih društava i ostalih funkcija od javnog interesa.

Prema Vladinim mjerama, kućanstva će za potrošnju do 2500 kilovatsati struje plaćati 59 eura po megavatsatu, a za onu iznad toga prosječno 88 eura. U kategoriju kućanstava prebacuju se i vrtići, škole, fakulteti, knjižnice, muzeji, zdravstvene ustanove, domovi umirovljenika, udruge, vjerske zajednice, općine, gradovi i županije i za njih se uvodi univerzalna usluga za kućanstva s prosječnom cijenom od 62 eura po megavatsatu.

Koliko su te mjere bile potrebne, na primjeru bolnice u Novoj Gradiški, pokazao je predsjednik Hrvatske zajednice županija (HZŽ) Danijel Marušić. Trošak prosječne potrošnje struje za listopad, bez Vladinih mjera za bolnicu bi bio milijun i 30 tisuća kuna, sa tim mjerama smanjen je na 170 tisuća kuna.

– Gradovi su isprva bili zatečeni povećanjima cijena energenata, jer nije se radilo o povećanju od nekoliko postotaka, već su iznosi rasli za nekoliko puta – kažu iz Udruge gradova.

Takvi su udari, ističu, “nepodnošljivi čak i uz velika reduciranja svih ostalih troškova“.

Navode i kako je privremeno ograničenje cijena energije omogućilo da se cijene vodoopskrbne usluge stabiliziraju i spriječi njihov značajan rast s obzirom da električna energija predstavlja jedan od značajnih inputa u određivanju cijene vode. Omogućilo je i to da se ne povećavaju troškovi gradskog proračuna niti građana u sufinanciranju cijene vrtića ili prehrane, naglašava Udruga.

Gradovi već godinama vode brigu o energetskoj obnovi

Napominje i kako gradovi već godinama energetski obnavljaju javne objekte, primarno osnovne škole, vrtiće, gradske uprave kako bi optimizirali potrošnju energenata i usmjerili se na obnovljive izvore energije. Konkretne podatke o uštedama s tog naslova za sada nisu prikupljali.

– Priča s obnovljivim izvorima i energetskoj učinkovitosti nije novina za gradove, godinama smo svjesni što i kako treba – poručuju iz Udruge i kao dobre primjere spominju Rijeku, Križevce, Ludbreg, Osijek.

Predsjednik Hrvatske zajednice županija Danijel Marušić pohvalio se kako je i njegova Brodsko-posavska županija puno uložila u energetsku obnovu.

Obnovili smo sve 23 matične škole čime su ostvarene energetske uštede od 70 pa do 80 posto. Energetski smo obnovili gotovo sve odjele naših dviju bolnica u Slavonskom Brodu i Novoj Gradiški, kao i domove zdravlja, naveo je Marušić.

Istaknuo je i kako je županija pred završetkom ugradnje 16 fotonaponskih elektrana, investicije vrijedne preko 3 milijuna kuna.

Iz Udruge gradova poručuju i kako ima “vrsta štednji“ koje su manje prihvatljive“, primjerice oko javne rasvjete.

– Neprihvatljivo je radikalno smanjivati javnu rasvjetu jer se radi o javnoj usluzi povećanja sigurnosti ljudi, prometa i imovine. Mora se cijelo vrijeme itekako paziti da se uštedama ne napravi suprotan efekt – naglašavaju iz Udruge gradova.

 

Najčitaniji članci

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...