Biden i Putin sat vremena na telefonu, glavna tema Ukrajina

Američki predsjednik Joe Biden i njegov ruski kolega po dužnosti Vladimir Putin telefonski su u četvrtak razgovarali gotovo sat vremena, a rastuće napetosti oko Ukrajine bile su pozadina za drugi takav razgovor dvojice čelnika ovog mjeseca.

Poziv, održan na inicijativu Vladimira Putina, trajao je pedeset minuta, izvijestili su američki dužnosnici.

I Bijela kuća i Kremlj trebali bi kasnije objaviti priopćenje o razgovoru.

Moskva je zabrinula Zapad zbog gomilanja snaga na ukrajinskoj granici posljednja dva mjeseca.

Rusija negira da planira napasti Ukrajinu i naglašava da su njezine snage tamo radi vježbi i da ima pravo slobodno i nesmetano razmještati trupe na svojem vlastitom teritoriju.

Očekivalo se da će Biden i Putin uz Ukrajinu razgovarati o čitavom nizu tema, među kojima i o pregovorima s Iranom oko njegovog nuklearnog programa.

Rusija, zabrinuta jer tvrdi da Zapad naoružava Ukrajinu, rekla je ranije da želi pravno obvezujuća jamstva da se NATO neće širiti na istok i da oružje neće biti slano u Ukrajinu ili bilo koju drugu susjednu zemlju.

Razgovor Bidena i Putina održan je uoči sastanka ruskih i američkih dužnosnika u Ženevi 10. siječnja. Nakon tog susreta, predviđen je i onaj NATO-Rusija 12. siječnja, kao i šira konferencija koja će 13. siječnja uključiti Moskvu, Washington i neke europske zemlje.

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...