Bijela kuća: ‘Izrael će provoditi četverosatne stanke na sjeveru Gaze za evakuaciju civila’

Izrael će od četvrtka početi provoditi četverosatne stanke u vojnim operacijama na sjeveru Gaze kako bi omogućio stanovnicima da pobjegnu, objavila je Bijela kuća, ocijenivši da je to korak u pravom smjeru.

Glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je da su stanke dogovorene u razgovorima američkih i izraelskih dužnosnika zadnjih dana, uključujući razgovor američkog predsjednika Joea Bidena i izraelskog premijera Benjamina Netanyahua.

Kirby je rekao da će stanke omogućiti stanovnicima da odu i dopremu humanitarne pomoći, a mogle bi poslužiti i za izvlačenje talaca.

“Izraelci su nam rekli da u tim područjima tijekom stanke neće biti vojnih operacija i da taj proces počinje danas”, rekao je. 

“Shvatili smo da će Izrael početi provoditi četverosatne stanke u dijelovima sjeverne Gaze najavljujući ih tri sata prije”, rekao je.

Ocijenio je da je to korak u pravom smjeru. 

“Mislimo da su to značajni koraci i očito želimo da se nastave koliko god bude potrebno”, dodao je. 

Kirby je rekao i da prekid vatre između Izraela i Hamasa još nije na dnevnom redu jer bi pomogao Hamasu i “legitimizirao ono što su oni učinili 7. listopada”, dodajući da “to oni sada jednostavno neće dopustiti.”Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...