Biljke za smirenje – Prirodna pomoć kod tegoba: Za lakšu noć i mirniji dan, ova biljka smiruje i olakšava san…


Valerijanom možete ublažiti nesanicu, strah i nervozu. Ima sedativno djelovanje i moć ublažavanja napetosti. Ova biljka pomoći će da lakše prebrodite dan, ali i noć. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Jedna od najpoznatijih samoniklih ljekovitih biljaka, valerijana ima brojna blagotvorna svojstva. Drevni zapisi bilježe njezinu upotrebu u medicinske svrhe, još od antičkih vremena. Ona može poslužiti kao prirodno sredstvo za smirenje. Pomaže kod stresa, pruža lakši san, ublažava umor, smiruje glavobolju, kao i želučane tegobe, ublažava napetost, tugu i strahove.

Biljka blagotvorno djeluje na snižavanje krvnog tlaka, regulira otkucaje srca, smanjuje menstrualne bolove i može poslužiti kao prirodna zamjena lijekovima iz klase benzodiazepina, a pomaže i kod odvikavanja od istih.

Foto: Pixabay/Merseyside Police

U ulozi prirodnog sedativa, alternativnog antidepresiva, diuretika, analgetika, učinkovito se bori protiv stresa, raznih tegoba, negativnih emocija te napetosti i nesanice. Njezina učinkovitost je dokazana i potvrđena, pa su osobe koje su koristile valerijanu lakše tonule u san, manje se budile, a nakon buđenja osjećale bi se opušteno, svježe i odmoreno.

Valerijana u sebi sadrži različite supstance, eterično ulje i kiseline čijom upotrebom se postiže unutarnja ravnoteža. Ona je često dio sastava mnogih lijekova za opuštanje, a može se nabaviti u raznim oblicima. Njezin aromatični miris može biti neobičan, nekima pak i neugodan, iako su se eterično ulje, odnosno njezini cvjetni ekstrakti stoljećima koristili u parfumeriji. Ima snažan korjenasto-feromonski miris. Navodno ju krasi i afrodizijačka moć.

Prije svega preporučuje se koristiti kod nervoze, nesanice i tjeskobe. Ona je pomoć iz prirode koja se pojavljuje u obliku čaja, ulja, kapi, tinktura, kapsula, a možete ju nabaviti i sami tako što ćete ubrati njezin korijen prije ili nakon cvatnje te ju očistiti, usitniti i osušiti na toplom i prozračnom mjestu, u hladu. Potrebno ju je čuvati u dobro zatvorenoj ambalaži.

Foto: Davor Puklavec, Marko Prpić/Pixell, Dreamstime

Sigurna je za većinu, a neke od zabilježenih nuspojava su glavobolja, bolovi u trbuhu, ali i nesanica. Ne preporučuje se trudnicama ni dojiljama, kao što je ne valja istovremeno uzimati s farmaceutskim sedativima. Potrebno ju je oprezno dozirati i koristiti. Rezultati su vidljivi tek nakon nekoliko tjedana, a za nesanicu se preporučuje koristiti ju nekoliko sati prije spavanja.

Najčitaniji članciSource link

Vaša iskustva i mišljenje ...