BioNTech neće tražiti naknadu ako u Africi bude krenula neovlaštena proizvodnja cjepiva

Rekao je to izvršni direktor Ugur Sahin.

“Naš cilj nije onemogućiti drugima korištenje naše tehnologije. Naš je cilj aktivno tragati za mogućnostima da naša tehnologija bude dostupna na svim kontinentima što sigurnije i što je moguće šire”, rekao je Sahin na pitanje bi li kažnjavao kršenja patenata u Africi.

Njegova izjava nadovezala se na BioNTechove pripreme plana koji bi afričkim zemljama trebao omogućiti da same proizvode cjepivo.

Šef njemačke tvrtke naglasio je da je montažni pogon za proizvodnju cjepiva Biontainer, koji će biti poslan u Ruandu, Senegal, Južnoafričku Republiku i Afričku uniju, puno bolje rješenje od dijeljenja podataka koje po njemu donosi brojne zamke u procesu održavanja kvalitete.

Biontainer će se sastojati od dvije skupine od po šest kontejnera koji će biti montirani u pogon opremljen za proizvodnju cjepiva. Prvi kontejneri trebali bi stići u Afriku u drugoj polovini godine, a proizvodnja bi trebala početi otprilike godinu dana kasnije.

Lokalne vlasti moraju za kontejnere osigurati halu površine otprilike 800 kvadratnih metara, infrastrukturu i laboratorijsku kontrolu kvalitete. U početnoj fazi proizvodnjom će upravljati BioNTech.

Južnoafrički Afrigen Biologics krenuo je pak s proizvodnjom svoje verzije Moderinog cjepiva, unatoč tome što mu je američka tvrtka uskratila pomoć, navodi Reuters.

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...