Bivšem vojniku HV-a pozlilo usred suđenja za ubojstvo Dedića: ‘Ne osjećam se dobro‘

Gospodine Basa, jeste li dobro? – upitao je tijekom ročišta sudac Županijskog suda u Zagrebu Tomislava Viktora Basu umirovljenog časnika HV-a kojem se sudi zbog ubojstva bankara Ibrahima Dedića iz 1999. godine, piše Jutarnji list.

– Ne osjećam se dobro. Dajte mi molim vas pet minuta – odgovorio je Basa.

No, nekoliko trenutaka  nakon ročište se nastavilo te su Basu proglasili sposobnim za raspravu. Vještakinja je potom trebala analizirati Basinu medicinsku dokumentaciju.

– Komparirajući nalaze iz 1995. i 1999., riječ je o potpuno dva različita nalaza s obzirom da se u prvom nalazu zahtijevala dijagnostička obrada te da je preporučena između ostaloga i neurološka obrada, a s obzirom da su psihičke smetnje bile tek dijagnosticirane kao posljedica ratnih zbivanja, postavljena je dijagnoza PTSP-a – rekla je vještakinja i na pitanja odvjetnice Sloković dodala: 

– U psihijatriji se malo poremećaja može u potpunosti izliječiti i cilj je terapije uvijek poboljšati osobno i socijalno funkcioniranje. Stoga, prema dokumentaciji iz 1999. mišljenja sam da je njegovo stanje 1999. bilo bolje u odnosu na 1995. – rekla je.

Na prošlom ročištu Basa je rekao da se ne osjeća krivim te negirao cijeli zločin.

Tomislav Viktor Basa još se nalazi u istražnom zatvoru zbog opasnosti od bijega. Naime, Basa uz hrvatsko ima i nizozemsko i švicarsko državljanstvo. Ranije je ponudio milijun kuna jamčevine kako bi mu se omogućilo da se brani sa slobode, no sud je to odbio.

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo u lipnju je podiglo optužnicu protiv Base tereteći ga za ubojstvo bankara Dedića, 
Bivšeg vojnika sumnjiče da je 3. srpnja 1999. godine sukladno prethodnom dogovoru s još jednim nepoznatim počiniteljem došao na adresu gdje je Dedić živio. 

Kad se oko 22.30 sati vratio kući, dvojica su ga dočekala u haustoru i zapucala iz automatskog oružja. Izrešetali su ga te mu nanijeli brojne strijelne ozljede glave i tijela uslijed kojih je preminuo. U toj unakrsnoj vatri jedan od počinitelja je ranjen te je ostavio krvavi trag na mjestu događaja. Upravo taj trag navodno povezuje Basu sa zločinom.

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...