Braillea su tajne ratne poruke inspirirale za pismo, a Jimi Hendrix je izbačen s BBC-aČovjek ispred svog vremena, Louis Braille rođen je u mjestu Coupvray, u Francuskoj, 4. siječnja 1809. godine. Otac mu je imao sedlarsku radionicu. Igrajući se u njoj kao dijete ozlijedio je jedno oko. Zbog lošije zdravstvene skrbi u ono vrijeme, infekcija se proširila na drugo oko. Do pete godine bio je slijep na oba oka.

Kao visokointeligentan dječak, s 10 godina dobio je stipendiju za Kraljevski institut za slijepu mladež u Parizu (danas Nacionalni institut za slijepu mladež u Parizu) jednu od prvih škola za slijepce u svijetu. U školi se više učilo slušajući te je bilo malo knjiga prilagođenih slijepcima. Iako je utemeljitelj škole Valentin Haüy osmislio da se na tvrdi papir utisnu slova koja bi djeca mogla čitati prelazeći prstima preko papira, za tadašnjeg tinejdžera Braillea to nije bilo dovoljno. Iskoristio je prenošenje poruka iz Napoleonskih ratova koje je osmislio kapetan Charles Barbier. Unaprijedio je pismo te promijenio svijet i slijepima približio pisanu riječ. Brailleovo pismo, poznato i kao brajica službeno je prihvaćeno u Francuskoj 1854. godine. Pismo je prilagođeno na 130 jezika svijeta. Vinko Bek, tiflopedagog i humanist je prvi u Hrvatskoj organizirao zaštitu i osposobljavanje slijepih, te je izdao prvu hrvatsku početnicu s Brailleovim slovima. 

Na Mars sletio Spirit i istraživao je 7 godina

Spirit – NASA-in robotski rover sletio je uspješno na Mars 4. siječnja 2004. godine. Trebalo mu je nešto više od šest mjeseci, odnosno sa Zemlje je lansiran 10. lipnja 2003. godine. Planirano je da će prvotna misija trajati najmanje 90 sola (Marsovskih dana), no trajala je 2208 sola. Posljednja komunikacija s roverom bila je 22. ožujka 2010. godine. Cijeli projekt stajao je 800 milijuna dolara.

Hendrix se morao javljati na policiju svaki dan

Za ikonu Jimija Hendrixa 4. siječanj nije bio najbolji dan. Pijan je 1968. porazbijao hotelsku sobu u Stockholmu. Rukom je razbio prozor i završio u bolnici. Zabranili su mu izlazak iz Švedske i svaki dan, sljedeća dva tjedna, morao se javljati u 14 sati na policiju. Na isti dan godinu nakon izbačen je s BBC-a nakon što je u pjesmi ‘Hey Joe’ rekao da “žele prestati svirati ovo smeće i posvetiti pjesmu grupi Cream. 

 Pročitajte i ostale Retro vremeplove:

 

 Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...