Britanci: Opasnost za prijenos korone s trudnice na bebu mala

Postoji vrlo mala vjerojatnost da će trudnica zaražena koronavirusom prenijeti bolest na svoju bebu, pogotovo ako je razvila blaži oblik bolesti Covid-19, pokazala je opsežna studija objavljena u srijedu.

– Vrlo je mali broj pozitivnih slučajeva na SARS-CoV2 kod beba rođenih od majki zaraženih korona virusom – zaključak je znanstvenog rada objavljenog u “British Journal od Medicine” (BJM).

Studija je važna jer se radi o jednom od prvih tako opsežnih radova koji postavlja pitanje o prijenosu koronavirusa tijekom trudnoće. Radi se o meta-analizi, u kojoj su podaci prikupljeni iz nekoliko stotina već postojećih istraživanja, što omogućuje donošenje čvrstih zaključaka.

Prema njima, nemoguće je da trudnica prenese bolest na svoju bebu, odnosno radi se o vrlo rijetkom fenomenu. Kad je majka pozitivna na koronavirus, oko 2% beba bude pozitivno unutar nekoliko dana po rođenju.

No, ovaj broj skriva moguće varijacije ovisno o okolnostima. Čini se da su bebe mnogo češće zaražene kad je majka imala teži oblik bolesti Covid-19, a posebno u slučaju hospitalizacije. Stoga znanstvenici podržavaju sistematsko testiranje novorođenčadi kad su im majke imale teži oblik bolesti, ali istovremeno pozivaju na izbjegavanje posebnih mjera kad je u pitanju samo pozitivan rezultat na testiranju na koronavirus.

Posebno neprikladno je “odvajanje majke i djeteta odmah po rođenju”, smatraju stručnjaci.

Studija je pokazala i da ne postoji rizik od prijenosa virusa dojenjem, što je autore navelo da preporuče izbjegavanje sistematske uporabe umjetne hrane za novorođenčad.

“Ukupno gledano, zaključci ove studije su ohrabrujući”, izjavila je znanstvenica Cathrine McLean Pirkle, koja nije bila uključena u istraživanje, ali je njezino mišljenje objavljeno u uvodniku objavljenom u “British Journal od Medicine”.

No, naglasila je da podaci korišteni u studiji, iako su brojni, nisu jednake kvalitete. Posebno je istaknula da se ne može zaključiti koliko su za dijete opasni ti rijetki slučajevi Covida-19 koji se javljaju kod novoročenčadi.  

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...