Brkić: Alkalaj se svrstao uz Rusiju u kritikama Schmidt

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić (HDZ BiH) ocijenio je sramotnim što se se veleposlanik te zemlje pri Ujedinjenim narodima Sven Alkalaj svrstao uz Rusiju u kritikama visokog međunarodnog predstavnika Christiana Schmidta zbog njegove intervencije u Izborni zakon.

“U jednoj riječi sramotno. Na taj način se (Alkalaj) svrstao uz Rusiju u kontekstu kritika odluka visokog predstavnika, te su sve maske pale“, rekao je Brkić u izjavi za RTV Herceg-Bosne.

Stalni predstavnik BiH pri UN-u Svel Alkalaj je tijekom ovotjedne rasprave pred Vijećem sigurnosti o BiH oštro napao visokog međunarodnog predstavnika Christiana Schmidta tvrdeći da potiče aparthejd i diskriminaciju pogodujući hrvatskoj strani u BiH s izbornim reformama koje se tiču popune gornjeg, nacionalno koncipiranog Doma naroda Federacije BiH.

Schmidta su u Vijeću sigurnosti pak podržale SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo, EU, a posebnim su izjavama reagirali i danas osuđujući istup veleposlanika Alkalaja. Njegov je stav pred Vijećem sigurnosti UN-a jedino podržao predstavnik Ruske Federacije.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Josip Brkić dodao je da je Alkalaj zastupao stav tek jedne političke opcije očito aludirajući na Željka Komšića.

„Gospodin Alkalaj je grubo zloporabio funkciju na kojoj se nalazi te Vijeće sigurnosti UN-a jednostrano informirao o tome što se događa u BiH“, dodao je.

Alkalaja je na dužnost veleposlanika pri UN-u Komšić imenovao kroz kvotu koja pripada diplomatima iz reda Hrvata.

Najčitaniji članci

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...