Carigradski patrijarh osudio rusku agresiju na Ukrajinu

U govoru na katoličkom sveučilištu Stefana Wyszynskog ocijenio je “nezamislivim” razaranja prouzročena “ovom strašnom invazijom u ukrajinskom narodu i u cijelome svijetu”.

Čim je u ponedjeljak stigao u Poljsku, na poziv predsjednika Andrzeja Dude, s kojim se sastao u ponedjeljak, istog dana je osudio rat u Ukrajini nazivajući ga “nepravednim” i “neopravdanim”.

“Iako svaki rat zaslužuje osudu, rat između pravoslavaca je apsolutno neprihvatljiv”, rekao je 82-godišnji vjerski poglavar koji je posjetio pravoslavnu crkvu u Varšavi, gdje je molio za mir, izrazivši žaljenje zbog “krize jedinstva” kroz koju u ovom trenutku prolaze pravoslavni kršćani.

Nacionalne Pravoslavne crkve su autokefalne, ali ekumenskog patrijarha u Carigradu priznaju kao svog vjerskog poglavara na svjetskoj razini.

Većina stanovništva u Ukrajini su pravoslavci koji pripadaju Moskovskoj patrijaršiji i novoj Crkvi koja je neovisna o ruskom tutorstvu.

Patrijarh Bartolomej je u siječnju 2019. službeno priznao neovisnost potonje, na što je moskovska pravoslavna hijerarhija oštro reagirala. Ona je na to priznanje gledala kao na “shizmu” te je prekinula sve veze s Carigradom. Njezin poglavar, patrijarh Kiril danas opravdava rusku invaziju na Ukrajinu.

Većina nacionalnih Pravoslavnih crkava postupno je priznala ukrajinsku Crkvu, ali poljska Crkva to još nije učinila.

Bartolomeja je u utorak primio predsjednik zbora katoličkih biskupa u Poljskoj, nadbiskup Stanislaw Gadecki.

Ovaj je pozvao na “duhovnu i ekumensku solidarnost s mučeničkim ukrajinskim narodom”, osudivši “neodoljivu žeđ za nadmoću i prijezir prema životu i ljudskom dostojanstvu koji su oživili razorne demone prošlosti”.

>>>Stanje u Ukrajini iz minute u minutu možete pratiti OVDJE<<<

Najčitaniji članci

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...