Čelnik SOA-e o ratu u Ukrajini: Mislim da je Putin spreman ići daleko, ali Hrvatska je sigurna’

Rat u Ukrajini se ne smiruje, a svi budno prate zbivanja na istoku Europe pa tako i hrvatska sigurnosno-obavještajna služba SOA.

– Ministarstvo vanjskih poslova čini sve za povratak naših državljana, ali i mi smo u potpori naravno. Tamo ih je vrlo mali broj. Ne žele otići, ne samo Hrvati, nego i drugi državljani EU. Smatraju da je Ukrajina njihov dom i žele ostati – rekao je čelnik SOA-e Daniel Markić za Novu TV.

Kaže da je hrvatskih dragovoljaca u Ukrajini vrlo malo.

– Ni približno onaj kojim se baratalo od 200 i više. Hrvatska ne organizira odlazak, niti potiče. To je stvar osobnog izbora. I ako dozvolite osobnu primjedbu – kao sam čovjek koji je nekad napustio zemlju u kojoj se rodio da bi se priključio Oružanim snagama države koju nije poznavao i borbenoj jedinici kao tinejdžer – preporučio bih svima da dobro razmisle prije odlaska. Oni su u velikoj opasnosti, a znamo i da su s ruske strane najavili da potencijalni tretman prema zarobljenicima stranim državljanima u Ukrajini – neće biti dobar – rekao je Markić.

Zbog sankcija se i Hrvatska našla na Putinovom popisu neprijateljskih zemalja.

– Kad vas netko proglasi neprijateljem, to vas uvijek mora zabrinuti. Međutim, to ne mijenja ništa u Hrvatskoj, ne bojimo se takvih prijetnji i vrlo smo odlučni, kao i prije, imati vlastitu politiku – kaže Markić.

<<< Situaciju u Ukrajini iz minute u minutu možete pratiti OVDJE >>>

– Određene službe, ne iz Europske unije, su imale točna saznanja što se moglo dogoditi u Ukrajini, a moram priznati da u svom profesionalnom životu nisam to nikad doživio. Mislim da je u ovom slučaju predsjednik Putin spreman ići daleko – dodao je.

Može li ova eskalacija na istoku potaknuti i nemire u regiji?

– Pratimo reakcije političkog vrha i u Srbiji, ali i Republici Srpskoj. Ona specifičnost za BiH nije kao za tango, za tango treba dvoje, za BiH troje – rekao je Markić.

– Sigurna je Hrvatska. Na globalnom planu doživljavamo potpuno novu situaciju, ne bih rekao da je novi ‘hladni rat’, možda čak potencijalno nešto gore. Izravno za Hrvatsku i za hrvatske državljane nema prijetnje – rekao je Markić u Dnevniku Hrvatske televizije.

Komentirao je i lanjsko izvješće SOA-e u kojem su se dosta spominjali kibernetički napadi, a napadnuta su i hrvatska ministarstva više od 10 puta u godinu dana. 

Upitan jesu li sada više nego obično pojačani kibernetički napadi, Markić ističe da je unazad nekoliko godina takva vrsta napada u porastu.

– Što državno sponzorirani kibernetički napadi, što od strane kriminalnih skupina. Hrvatska, ali i SOA, razvijaju strategiju zaštite. U zadnje tri godine smo postigli ogroman napredak, razvili smo sustav zaštite državnih institucija u koji se mogu uključiti tvrtke od strateškog značaja za Hrvatsku – rekao je ravnatelj hrvatske Sigurnosno obavještajna agencija Markić.

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...