Ceste su bile neprepoznatljive, nakon pada Vukovara izgledale su kao veliko odlagalište cigli

Zbog silnog granatiranja, ceste u Vukovaru doslovno su bile zatrpane ciglom i betonom. Automobili su gorjeli, a tako su i ostavljeni sa strane.

POGLEDAJ VIDEO:

Veći dio Vukovara nakon pada grada uopće nije ni bio prohodan. Grad su sravnili sa zemljom. U bombardiranju je stradala i zgrada željezničkog kolodvora u Vukovaru koja je jedna od posljednjih građevina koja nije obnovljena. Zgradu su izgradili 1891. i zaštićeno je kulturno dobro. Godine 1997. godine je na taj kolodvor Vlakom mira stigao i Franjo Tuđman. Tamo je održao govor i tako označio povratak Hrvatske u Grad Heroj.

Vodotoranj je vjerojatno najprepoznatljiviji simbol Vukovara. Tijekom okupacije bio je simbol ustrajnosti branitelja i opstanka Vukovaraca. Vodotoranj su pogodili više od 600 puta, ali se nije srušio. Na njemu je uvijek bila hrvatska zastava. Kad bi je neprijatelj i srušio, hrabri heroji postavili bi novu.

Brojni Vukovarci bi vidjeli Vodotoranj i zastavu i znali bi da se obrana grada još uvijek drži. Danas je Vodotoranj obnovljen i pretvoren u spomen obilježje.

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...