Čini li vas vaš dom bolesnima? Evo koje nečistoće mogu biti razlog zašto ste se razboljeliBivša zvijezda emisije ‘Koliko je vaša kuća čista’ Aggie MacKenzie otkriva zbog kojih nečistoća u domu biste mogli kašljati, imati alergije i ostale zdravstvene probleme.

POGLEDAJTE VIDEO:

1. Redovito praznite usisavače kako biste spriječili kašalj

Ako ste u istom prostoru gdje držite stari usisavač, vjerojatno ćete udisati štetne čestice iz njega. Novi usisavači obično dolaze s HEPA filterima koji u sebi zadržavaju puno više čestica i puno su bolji za osobe koje imaju alergije.

No stari usisavači nemaju te filtere i raznose svuda prašinu. To može uzrokovati kašalj, iritaciju ili infekciju.

2. Promijenite zavjese u tuš kabini ili ih operite

Većina ljudi ima kupaonske zavjese, a kada ih pogledate, pri dnu one su pune mrlja i prljavštine. Na dnu tih zavjesa nalazi se mnogo plijesni. Plijesan može uzrokovati aspergilozu, infekciju dišnih puteva, što rezultira kašljem, visokom temperaturom i gubitkom težine.

Zavjesu za tuširanje skinite svakih nekoliko tjedana i ubacite je u perilicu rublja.

3. Mijenjajte posteljinu svaki tjedan 

Posteljina je leglo za grinje. Prašina se stvara od stanica kože koje otpadaju s vaših tijela, a grinje se hrane tim stanicama. Izmet grinja ometa dišne ​​putove i sadrži enzime koji mogu potaknuti napade astme.

Mijenjajte svoje plahte jednom u dva tjedna, ili još bolje, jednom u tjedan dana. 

4. Izbacite sprej za čišćenje za zdravija pluća

Studija u Norveškoj pokazala je da redovita upotreba sprejeva za čišćenje loše utječe na zdravlje pluća. Oni kažu da je česta upotreba sprejeva za čišćenje kao da ste popušili 20 cigareta dnevno.

Ako koristite krpe od mikrovlakana izbacite sprej.

5. Operite kupaonski tepih ili prostirku 

Ako bolje razmislite, svaki dan stajete mokri na kupaonski tepih ili otirač.  Ako ih ne perete redovito, makar jednom tjedno, mogu postati leglo bakterija. 

6. Vodite brigu o dlakama kućnog ljubimca kako biste spriječili alergije

Dlaka kućnih ljubimaca vrlo je alergena jer je puna klica i prašine i sastoji se od stanica mrtve kože. Grinje to obožavaju. 

Dlaku vašeg ljubimca držite kratkom i njegovanom. 

7. Kuhalo za vodu ili čajnik svaki put punite svježom vodom

Kada prvi put skuhate vodu u čajniku, sve prisutne klice ili bakterije obično će biti ubijene. Ali ako ponovno prokuhate istu vodu, otopljeni plinovi i minerali postaju otrovniji. Mogu sadržavati stvari poput nitrata, arsena i fluora, koje ne biste trebali popiti.

Nitrati u vodi pretvaraju se u nitrozamine, koji mogu postati kancerogeni.

8. Očistite hladnjak jednom tjedno 

Mikrobi su nevidljivi. Ono što ne možete vidjeti, ne znate da postoji, zbog toga morate biti na oprezu.

Ako sirovu piletinu držite u hladnjaku, mora biti u u nekom zatvorenom spremniku kako biste spriječili istjecanje sokova i širenje bakterija.

9. Ostavite cipele pred vratima kako biste izbjegli proljev

Kad uđete u kuću, ostavite cipele pred vratima kako ne biste nečistoće raznosili po cijeloj kući. Ostatak nečistoća na cipelama može sadržavati e-coli, zbog koje se možete razboljeti. Ako imate djecu koja puze ovo nikako ne smijete zanemariti. Zbog toga vrlo brzo može doći do povraćanja i proljeva.

10. Ručnici vam moraju biti suhi

Nemojte dijeliti ručnike. Ali isto tako, ako je ručnik mokar ili vlažan, bakterije će još više rasti. Koliformne bakterije, koje su prisutne u našem probavnom traktu i često se mogu naći na ručnicima, mogu uzrokovati želučane tegobe.

Operite ručnike nakon nekoliko korištenja kako biste to spriječili, piše The Sun.Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...