Čišćenjem do boljeg mentalnog zdravljaSvi smo skloni neredu u određenim trenutcima našeg života, ali kada su neorganiziranost i nered popraćeni simptomima visokog stresa, tjeskobe, izgaranja ili depresije, to je često pokazatelj da se možda borite sa svojim mentalnim zdravljem.

POGLEDAJTE VIDEO:

Prema DSM-5, priručniku koji stručnjaci za mentalno zdravlje koriste za dijagnozu, kriteriji za depresiju uključuju smanjenu motivaciju i interes za aktivnosti, usporavanje tjelesnog kretanja, gubitak energije i neodlučnost – sve ono što obično dobro dođe kako bi vaš dom bio čist i organiziran.

Znanstvene studije često pronalaze korelacije između mentalnog zdravlja i nereda. Na primjer, jedna studija iz 2016. sa Sveučilišta New Mexico otkrila je da nered izravno ometa sposobnost sudionika da osjećaju zadovoljstvo u prostoru.

– Nedavne studije su pokazale da je nered u našim domovima povezan s višim razinama kortizola (hormona stresa), ali još uvijek nije jasno što je prvo. Je li to da kada smo pod stresom, naša sposobnost održavanja dobro organiziranog doma postaje narušena? Ili čini li nas to, kada je naš dom u neredu, stresnim i tjeskobnim? – pita se psihologinja Natalie Christine Dattilo koja je ovu dilemu nazvala ‘kokoš ili jaje’.

Ona vjeruje da je to kombinacija oboje – visok stres nas sprječava da organiziramo svoje domove, ali sam nered također može dovesti do stresa.

Shira Gill, stručnjakinja za organizaciju, smatra da nered osim što utječe na naš um, neizravno utječe i na druga područja naših života pa tako može dovesti i do nesuglasica u odnosima.

Prednosti čistog i urednog doma

Stručnjaci se slažu da uredan, organiziran prostor može poboljšati vaše mentalno zdravlje. Gill kaže da to može uključivati ​​osjećaj jasnoće i kontrole, poboljšanu kvalitetu života, pojačan osjećaj samopouzdanja, povećanje produktivnosti i više mirne atmosfere.

No bez obzira je li vam mentalno zdravlje narušeno ili ne, organizacija zahtijeva vrijeme i predanost. Iako se čišćenje može činiti kao težak i ne toliko zanimljiv zadatak, znajte da čak i ako odložite prljavo posuđe u perilicu, to može pomoći vašoj psihi.

– Rasklinjanje nereda zahtijeva donošenje odluka, regulaciju emocija, određivanje prioriteta i strpljenje. Organiziran i uredan prostor može učiniti da se osjećamo smireno i sigurno – kaže Dattilo. 

Kako se organizirati ako vam je teško:

1. Počnite malenim koracima

Čak i ako se ne borite s tjeskobom ili depresijom, pospremanje cijele sobe ili organizacija ormara, za neke može zvučati toliko dosadno i teško. Neka vaši ciljevi čišćenja budu što manji u početku. Postoje dva sjajna načina da to učinite. Prvo, razdvojite posao čišćenja na dijelove smanjenjem veličine ili opsega. Dattilo preporučuje da krenete s ladicom, policom za knjige ili kuhinjskom smočnicom.

Postavite vremensko ograničenje i prestanite čistiti čim se završi. Isprobajte Gillov trik ‘pobjeda od 15 minuta’ u kojem ćete postaviti mjerač vremena na 15 minuta i u tom vremenskom periodu samo čistite. Kada prestane, gotovi ste. 

2. Organizirajte sitnice

– Zabilježite predmete koje često zapostavljate i stvorite jasan i određen dom za svaki od njih. Na primjer, ključevi se mogu staviti na malu kuku kraj vrata, vaš se telefon uvijek može vratiti na stanicu za punjenje, a vaše sunčane naočale mogu živjeti u vašoj torbici kada ih ne koristite. Ključ je odabrati određeno mjesto za svaku stvar i držati se toga – savjetuje Gill.

3. Čistite svjesno

Dattilo kaže da je organiziranje odlična prilika za vježbanje svjesnosti. 

– Posvetite se ‘jednom zadatku’ i posvetite mu pažnju koju zaslužuje. Učinite proces smislenim ili zanimljivim na neki način. Pristupajući mu na ovaj način, čak i najobičniji zadatak postaje malo zanimljiviji. A sve što povećava naše uživanje u zadatku povećava vjerojatnost da ćemo ga ponoviti – objašnjava.

4. Postavite si pitanja

Kada se trudite poboljšati mentalno zdravlje, važno je da si postavite pitanja koja vam mogu pomoći da se usredotočite na stvaranje prostora koji podržava vaš cilj. 

5. Priuštite si odmor

Kada ste organizirali ladicu ili ormar, a obavili ste možda taj zadatak dok ste pod stresom, odvojite vrijeme da zaista proslavite sebe i svoje postignuće. To nije bio mali podvig.

– Provedite vrijeme u svom čistom prostoru i uživajte. Kada se brinemo o svom domu, šaljemo sebi važnu poruku da smo vrijedni vremena i truda i da zaslužujemo udoban i dobro održavan život i prostor – kaže Dattilo, piše Real Simple.Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...