Crkva sv. Antuna Padovanskog na zagrebačkom Svetom Duhu postat će manja bazilika

Crkva sv. Antuna Padovanskog na zagrebačkom Svetom Duhu bit će uzdignuta na čast manje bazilike u četvrtak, na svetkovinu Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije, 8. prosinca, izvijestili su iz IKA-e.

Svečanim slavljem u 19 sati predsjedat će zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, a Dekret pape Franje o proglašenju crkve manjom bazilikom pročitat će apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua.

Tijekom slavlja kao prvi rektor bazilike bit će predstavljen upravitelj Župe sv. Antuna Padovanskoga fra Ivan Marija Lotar.

Zagreb: Crkva Svetog Antuna Padovanskog u naselju Sveti Duh

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Izgradnja crkve sv. Antuna počela je 1931., kada se slavila 700. obljetnica smrti toga padovanskog sveca, a dovršena je 1934.

Crkvu je blagoslovio 8. prosinca 1934. tadašnji zagrebački nadbiskup Antun Bauer, a prvu misu istoga dana slavio je bl. Alojzije Stepinac.

Crkva je izgrađena prema nacrtu arhitekta dr. Jurja Denzlera. Zamišljena je kao trobrodna bazilično monumentalna crkva, spoj baziličnog stila i modernog vala u graditeljstvu. Izvana je sagrađena od grubog kamena. Na zidu iza glavnoga oltara je poliptih prof. Ljube Babića.

Posljednjih desetljeća crkva je obnavljana, a radove na uređenju pomogli su vjernici župe i svetišta.

U protekloj pastoralnoj godini proslavljeno je 90 godina od postajanja župe i 100 godina dolaska franjevaca konventualaca na Sveti Duh te je predana molba za proglašenjem bazilikom minor.

Zagreb: Župa i svetište sv. Antuna Padovanskog na Svetom Duhu

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

– Počasni naslov basilica minor od druge polovine 18. stoljeća dodjeljuje papa na prijedlog ordinarija crkvama većega značenja za neki grad i biskupiju. Drago nam je da su naša geografska lokacija, pastoral, kao i povijesni značaj prepoznati i uvaženi. To nam je samo još veći poticaj da se još više dajemo i služimo svome narodu kojemu smo poslani u konkretnom vremenu – istaknuo je provincijal fra Miljenko Hontić.

Najčitaniji članci

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...