Cvijeće za pčele | 24sataU Velikoj Britaniji zasadili su 13 kilometara šumskog cvijeća uz cestu, za pčele, i time uštedjeli oko 200.000 kuna godišnje koliko inače potroše na košnju. Nekoliko britanskih gradova pušta svoje uredne ‘travnjake’ uz cestu da prerastu u divlje cvjetne livade za vrijedne oprašivače.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vožnja postaje sve ljepša u nekoliko britanskih gradova koji su prestali kositi uz ceste i tako ih prepustili prekrasnim cvjetnim prizorima. Ne samo da ovaj potez koristi pčelama i vozačima, već štedi poreznim obveznicima novac koji inače odlazi na troškove košnje, donosi Return to Now.

Najduži dio ‘rijeke’ poljskog cvijeća do sada je 12 kilometara u gradu Rotherhamu, u južnom Yorkshireu. Grad je posadio mješavinu autohtonog i neautohtonog divljeg cvijeća kako bi hranio pčele.

Dio livade izvija se poput ‘rijeke’ između prometnih traka. Otkako je instaliran 2013. godine, štedi gradu 216.000 kuna godišnje.

Ostale predivne livade uz cestu pojavile su se u Nottinghamshireu, Derbyshireu, Birminghamu, Newcastleu i Sheffieldu zahvaljujući poticaju organizacije pod nazivom Plantlife.

Velika Britanija je izgubila 97% svojih livada divljeg cvijeća u manje od jednog stoljeća. Povijesno gledano, gradska su vijeća previše revnosno pristupila održavanju kratkih rubova cesta zbog sigurnosti, lakšeg pristupa i čišćenja smeća, zajedno sa željom za urednim izgledom, kaže Plantlife.

– Sa znanstvenog stajališta, sada znamo puno više o važnosti vegetacije uz cestu za biološku raznolikost i druge usluge za čovječanstvo kao što su reguliranje onečišćenja, održavanje strukture i zdravlja tla, smanjenja rizika od poplava… nego čak i prije pet godina – rekla je Franziska Schrodt, stručnjakinja za ekosustave na Sveučilištu u Nottinghamu.

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...