Danas počinje suđenje Hrvatima u Zambiji, hoće li Ivan Pernar svjedočiti? ‘Oni su izvan sebe’

Danas počinje suđenje Hrvatima u Zambiji zbog optužbi za navodnu trgovinu djecom. Uhićeni su u prosincu prošle godine kad su krenuli s posvojenom djecom prema Hrvatskoj. Oni su kao i njihove obitelji već mjesecima izvan sebe zbog svega što im se događa i nadaju se pravdi. 

Dodatno ih je šokiralo to što će tužiteljstvo za svjedoka pozvati Ivana Pernara koji nema apsolutno nikakve veze s njihovim slučajem i potpuno je nejasno da ga zovu za svjedoka.

– Potpuno smo zgroženi činjenicom da će Pernar svjedočiti, a svi vrlo dobro znamo tko je on i nema nikakve veze s našima niti s posvajanjima. Nadamo se da će pravda pobijediti i da ćemo napokon vidjeti našu djecu, braću, sestre. Oni su isto van sebe, žele biti sa svojom djecom, žele vidjeti nas, svoje najmilije, Hrvatska im svima užasno fali – rekli su nam članovi obitelji Hrvata koji su već pet mjeseci u Zambiji gdje proživljavaju pravu noćnu moru.

Osmero hrvatskih državljana krajem veljače pušteno je da se brane sa slobode nakon što su u zatvoru proveli ukupno 65 dana. S nestrpljenjem su iščekivali današnje suđenje kako bi dokazali zambijskom pravosuđu da su djecu iz DR Konga posvojili legalno, odnosno da imaju pečatirane dokumente od posvajanju potvrđene od suda iz DR Konga, a posvajanje su, kao što je poznato potvrdili i hrvatski sudovi.

Slučaj prebačen na Visoki sud

Podsjetimo kako je Visoki sud u Ndoli odobrio zahtjev Republike Zambije da se predmet u kojem terete osmero Hrvata za navodnu trgovinu djecom prebaci s Općinskog na Visoki sud, tu je odluku donijela sutkinja Visokog suda Yvonne Chembe, koja je državi odobrila zahtjev da se slučaj ispita na višem sudu.

– Zambijske vlasti zatražile su prebacivanje slučaja na Visoki sud zbog toga što je ovaj slučaj privukao široku pozornost, kako u cijeloj zemlji tako i na međunarodnoj razini, te bi bilo prikladno da se stvar ispita pred Visokim sudom – stoji u objašnjenju zahtjeva koji je zambijskom Visokom sudu uputio pomoćnik imigracijskog službenika Kombe Sakeni.

Sakeni je nadalje u zahtjevu upućenom Visokom sudu naveo da će taj zahtjev biti za opću dobrobit stranaka i da neće nanijeti štetu optuženima.

Od zambijskog odvjetnika doznali smo da suđenje pred Visokim sudom traje vrlo kratko, uglavnom se već za tri tjedna izriče presuda, a obranu Hrvata posljednjih mjesec dana intenzivno priprema njihov odvjetnik Gideon Kalandanya. 

Najčitaniji članci

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...