Dodik ne odustaje od nauma odvajanja Republike Srpske: Odluka bitna za cijelu regiju

Je li kriza u Bosni i Hercegovini dosegla svoj vrhunac, ugrožavajući njen suverenitet, pa čak i opstanak? Danas se u Banjoj Luci održava posebna sjednica Skuštine Republike Srpske na kojoj će se raspravljati o “vraćanju ovlasti prenesenih na Bosnu i Hercegovinu”, piše Jutarnji list.

To uključuje početak povlačenja srpskih entiteta iz vojnog, pravosudnog i poreznog sustava Bosne i Hercegovine. Drugim riječima, uspostavlja se “država u državi” koja će sama donositi sve zakone i više neće poštivati ​​”pravila” koja vrijede za državu Bosnu i Hercegovinu, čime će napraviti prvi korak ka napuštanju Bosne i Hercegovine. 

Milorad Dodik započeo je svoju nedavnu bitku za početak „dezintegracije“ Bosne i Hercegovine kao cjeline i jedinstvene države. Analitičari u Sarajevu mogu odgoditi odluku za šest mjeseci do stupanja na snagu, ali današnje glasanje na Skupštini u RS-u moglo bi dovesti do novih sukoba.

Dodik je zabrinut jer su Sjedinjene Države i Europska unija konačno krenule u rješavanje situacije na Balkanu, uključujući jačanje jedinstvene Bosne i Hercegovine i otvaranje euroatlantske perspektive. Time bi Bosna i Hercegovina mogla ući u dugoročnu krizu s neizvjesnim završetkom, jer Rusija, koju je Dodik nedavno posjetio, podržava RS, jer, kako je nedavno rekao ruski veleposlanik u BiH Igor Kalabukhov, ‘Rusija ne vidi nikakav problem da RS bude samostalnu u okviru BiH’.

S druge strane, Sjedinjene Države podržavaju Sarajevo i protive se bilo kakvoj secesiji ili federalizmu u Bosni i Hercegovini, a ako to učine, to bi moglo utjecati na najavu sankcija Dodiku i njegovoj pratnji.

 

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...