Dodik traži za Karadžića bolje zatvorske uvjete: ‘Nehumano se odnose, krše mu ljudska prava!’

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik zatražio je da se zaustavi „zatvorski teror“ nad ratnim zločincem Radovanom Karadžićem koji je osuđen na doživotnu kaznu zatvora koju služi na britanskom otoku Wight, javlja N1.

Zatražio je to putem pisma predsjednicu Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove Gracielu Gatti Santanu ocjenjujući kako „ne postoji nijedan uvjerljiv razlog da se zatvorske vlasti krajnje nehumano odnose prema Radovanu Karadžiću”.

Dodao je da se ratnom zločincu u zatvoru uskraćuju osnovna ljudska prava.

U pismu je Dodik zatražio da se pošalje nezavisna komisija čiji bi članovi osobno provjerili u kakvim uvjetima Radovan Karadžić služi zatvorsku kaznu.

Dodao je pritom da je uvjeren kako će se potvrditi istinitost navoda da se Karadžića tretira nehumano uz maltretiranja i psihološka iscrpljivanja.

– Na osnovu direktnog uvida i razgovora s Radovanom Karadžićem, jedina razumna odluka trebala bi biti da Mehanizam revidira svoju prethodnu odluku o njegovom smještaju u zatvor na otoku Wight i uputi ga u neki od zatvora u Europi gdje se neće kršiti osnovna ljudska prava – dodao je član predsjedništva BIH. 

Mehanizam za međunarodne kaznene sudove kojemu se Dodik sad obraća, 2019. je godine osudilo Karadžića na doživotan zatvor. Povećali su mu tako prvostupanjsku presudu od 40 godina.

Karadžić je jedan od najzloglasnijih krvnika koji je osuđen za najteže ratne zločine, uključujući genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata na etničkoj osnovi, teroriziranje stanovnika Sarajeva i uzimanje pripadnika mirovnih snaga UN za taoce.

Najčitaniji članci

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...