Dodikovo ministarstvo: Umjesto fotografije žrtve Oluje, greškom smo stavili curicu iz Srebrenice

Bošnjakinja Nermina Mujkić Gušo izjavila je da su srpske vlasti u Prijedoru na obilježavanju Oluje zlouporabile fotografiju na kojoj se nalazi ona u majčinom naručju dok se evakuiraju iz istočne Bosne u trenutku srebreničkog masakra. Nermina je tada imala tek tri mjeseca.

Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske priopćilo je da je prikazivanje te fotografije nehotična i nenamjerna pogreška agencije iz Srbije koja je pripremala videomaterijal, javlja N1 BiH.

– Pokušaj pojedinih da prikazivanje fotografije Bošnjakinje iz Žepe u sklopu materijala koji je pratio program obilježavanja predstavi kao bilo što osim kao nehotičnu i nenamjernu grešku, i to profesionalne agencije iz Srbije, koja je angažirana od Ministarstva za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije, i koja je pripremala materijal, je manipulacija s ciljem da se otvori novi krug prebrojavanja žrtava i mjerenje čije je stradanje veće- priopćeno je iz ministarstva rada RS-a.

Naime, dok je u petak u Prijedoru Dodik govorio na manifestaciji koju su zajednički organizirale vlasti u Banjoj Luci i Beogradu obilježavajući, kako tvrde, ‘dan progona Srba iz Hrvatske’, u pozadini na videozidu je projicirana fotografija žene zabrinutog lica i više djece.

Naknadno se utvrdilo da se ne radi o srpskim izbjeglicama, već o bošnjačkim stradalnicima iz Žepe koja se zajedno sa Srebrenicom u srpnju 1995. našla na meti najtežeg ratnog zločina na teritoriju Europe nakon Drugog svjetskog rata.

Nermina Mujkić Gušo potvrdila je kako je upravo ona tromjesečna beba koju u naručju drži majka te da se ne radi o fotografiji iz Oluje.

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...