Dogovorili okviran datum video sastanka Putina i Joea Bidena

Kremlj je objavio u petak da Rusija i Sjedinjene Države imaju okvirni datum i vrijeme za video samit ruskog predsjednika Vladimira Putina i američkog Joea Bidena u idućim danima, ali Moskva čeka Washington da se to finalizira.

Savjetnik Kremlja Juri Ušakov rekao je da Putin planira iznijeti Bidenu prijedlog o sigurnosnim jamstvima kojim bi se zaustavilo širenje NATO-a na istok i okončalo ono što Moskva naziva prijetnjom raspoređivanja oružja ruskim susjedima, uključujući Ukrajinu.

“S obzirom na napetu situaciju, postoji hitna potreba da nam se daju odgovarajuća jamstva. Ovako jednostavno ne može”, rekao je Ušakov novinarima na brifingu.

SAD, njegovi saveznici u NATO-u i Ukrajina optužuju Moskvu za gomilanje vojnika blizu ukrajinske granice, a Kijev kaže da strahuje od ruskog napada.

Moskva odbacuje navode da planira invaziju na Ukrajinu i optužuje Kijev za jačanje vlastitih snaga za napad na teritorij koji drže proruski separatisti.

Rusija tjednima poziva na razgovore na visokoj razini sa SAD-om i traži pravno obvezujuća sigurnosna jamstva od Zapada.

Rusija nije agresivna duž granice s Ukrajinom, ustvrdio je Ušakov.

“To su gluposti, nema eskalacije. Imamo pravo razmještati vojnike na vlastitom teritoriju, nema apsolutno nikakve eskalacije (s naše strane)”, rekao je.

Ušakov je naveo da se razgovori Bidena i Putina neće održati prije Putinova putovanja u Indiju idući tjedan.

“Imamo konkretan datum i vrijeme za ovu video konferenciju. Mislim da je bolje pričekati Amerikance za konačan dogovor. No ovaj sastanak u formatu video konferencije se poprilično aktivno priprema”, rekao je.

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...