‘Dojila sam bebu samo jednom dojkom i sad nisu iste veličine’Abbie Herbert, model i zvijezda TikToka, tvrdi da je kći dojila samo na jednoj dojci. Kaže kako nije bila svjesna greške koju radi i posljedica koje će ostati na njezinim grudima.

POGLEDAJTE VIDEO o dojenju:

Abbie objašnjava kako je zapravo njezina beba odabrala stranu na kojoj želi objedovati.

– Voli dojenje, ali je izbirljiva s koje strane jede pa sam rekla: ‘Curo, desna strana je tvoja, voliš je pa neka bude desna’ – ispričala je.

Međutim, nakon nekog vremena, razlika u veličini dojki postala je očigledna, tvrdi ona. To ju je jako uzrujalo jer sad, kaže, izgleda kao da je bila na loše obavljenom estetskom zahvatu na grudima.

– Netko me zaboravio upozoriti što se događa ako dopustite bebi da se hrani samo na jednoj dojki – rekla je pa pokazala kako joj grudi izgledaju, prenosi The Sun.

Sad pokušava izdajanjem vratiti grudi u normalu, no i dalje je zabrinuta:

– Hoće li više ikada izgledati normalno – zapitala se u videu i potražila savjete svojih pratitelja, kojih ima preko 10 milijuna. Ovo su neki od komentara.

– Veličina i oblik dojki od žene do žene je različit. Počinju rasti u pubertetu pod djelovanjem hormona estrogena i ne moraju obje dojke početi rasti istovremeno pa tako ne moraju postići istu veličinu ni oblik. Mogu biti fiziološki asimetrične kao i svi drugi parni organi. Najčešće je ta asimetrija i različita veličina dojki kod jedne osobe genetski uvjetovana, ali se vremenom može i izgubiti – rekla nam je Branislava Čilić dr.med., specijalist obiteljske medicine iz Zagreba.

– Posebna uloga dojki izražena je u majčinstvu kada dolazi do laktacije tj. proizvodnje majčinog mlijeka za ishranu dojenčeta. Pri tom navike majke i djeteta u dojenju mogu uvjetovati različite količine podoja iz dojki pa tako se često dogodi da jedna dojka bude korištena češće od druge – objasnila nam je.

– Na primjer, majka je dešnjak i zgodnije joj je držati dijete na desnoj ruci pri čemu se izdaja desna dojka više od lijeve. Također, majka može imati bolest i tegobe na jednoj strani pa joj je lakše izdajati samo drugu dojku. Ili se pak može dogoditi da dijete više voli ležati na desnoj strani pa se izdaja više lijeva dojka, ili mu ležanje na drugoj strani smeta, ima bolove u uhu, ruci, smeta mu bradavica na dojci ako ima ragade i sl. Različiti su razlozi koji dovode do ovih navika – pojasnila je.

– U tom slučaju dojka koja se više izdaja ima tendenciju povećanja opsega u odnosu na drugu dojku iako su obje hormonski stimulirane na laktaciju. To možemo usporediti npr. ako vježbamo biceps jedne ruke dizanjem utega, a drugom ne. Povećat će se, hipertrofirati samo vježbana nadlaktica. Ili ako kojim slučajem moramo izvaditi jedan bubreg, nefrektomiju, nekoj osobi zbog bolesti ili je donor, u tom slučaju će drugi bubreg preuzeti funkciju i povećati se. Slično se događa i s dojkama, koja više proizvodi mlijeka bit će veća. To je fiziološka pojava koja se ne tretira – dodala je dr. Čilić.

Prestankom dojenja se sve vraća u normalu

– Prestankom dojenja dojke će se vratiti su svoju prvobitnu veličinu što se žljezdanog parenhima tiče, što ne znači da ne mogu ostati povećane ukoliko se u dojku nataloži masno tkivo, a to pak zavisi od dobitka na težini dojilje – objasnila je liječnica pa savjetovala kako pravilno izdajati.

– Poželjno je jednakomjerno izdajanje obje dojke naizmjenično. Ukoliko se jedna manje koristi, tu treba izdajati mehanički kako ne bi došlo do zastoja mlijeka i upale dojke – kaže dr. Čilić i naglašava važnost periodičnih samopregleda dojki i savjetuje kada je dobro posjetiti liječnika.

– Naročito je važno samopregledom kontrolirati dojke barem jednom mjesečno jer povećanje jedne dojke može biti patološko i po život opasno, naročito ako su prisutne i druge patognomonične promjene kao uvlačenje jedne bradavice, promjene na koži dojke poput kore naranče. Tada se obavezno javiti svom izabranom liječniku obiteljske medicine – upozorila je.

 Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...