Država joj ipak ne može uzeti stan koji je pošteno kupila: ‘Došao je kraj ovoj noćnoj mori’

Pao mi je kamen sa srca jer čini se da je došao kraj ovoj noćnoj mori – kazala je šibenska glumica Danira Gović (48), koja je ovih dana dobila prvostupanjsko rješenje Općinskog suda u Zagrebu kojim se odbija tužba DORH-a na upis njena stana. Država ima 60 dana za prijavu ili prigovor, ali nema pravo na žalbu, javlja Večernji list.

O Danirinom slučaju smo pisali u studenom prošle godine kada se našla u pravoj noćnoj mori.

Početkom prosinca 2021. prijetio joj je gubitak stana od 31 četvorni metar u Zagrebu u kojem živi s 11-godišnjim sinom. Tada se na sudu trebalo održati ročište koje je trebalo biti rutinsko povezivanje ugovora sa zemljišnom knjigom. Ali je stigao dopis Općinskog državnog odvjetništva koji njoj spori upis vlasništva na stan na koji je već upisana kao vlasnik! Kažu da je stan vraćen bivšim vlasnicima, a za ostatak će se upisati država.

Stan je Gović kupila još 2009. godine a svojim tadašnjim partnerom od privatnih vlasnika. Roditelji su im dali životnu ušteđevinu od 64.500 eura, na renovaciju su uložili dodatni novac. Ali, onda se oglasila država koja je sporila njeno vlasništvo.

Kako je to uopće bilo moguće? Pa zbog greški koje je napravila ista država koja joj je htjela oduzeti stan. Gović nam je tada ispričala da su stan kupili bez ikakvih zabilježbi u zemljišnim knjigama i sve ovo vrijeme nije upisan nikakav spor. Imali su platiti još i 2000 eura otkupa jer je stan prvoj vlasnici prodala država. I onda joj 2015. godine prestaju stizati uplatnice, a iz Grada Zagreba koji danas vodi Fond u koji se slijeva novac od otkupa kažu da to više nemaju pravo naplaćivati jer je ugovor o prodaji poništen.

Što se zapravo dogodilo?

Njen stan je država nacionalizirala za vrijeme Jugoslavije. A onda je 1997. godine prodala po povoljnim uvjetima, uz dugogodišnji otkup stanovitoj Miri Glas. Ona je stan mogla dobiti ako nema neku drugu nekretninu. Međutim, nasljednik koji traži povrat nacionalizirane imovine tuži i dokazuje da je obitelj Glas imala drugu nekretninu i nije mogla dobiti otkup stana od države. Kada je to saznala, Glas prodaje stan jednoj obitelji koja ga nakon sedam godina prodaje Gović. Čitavo to vrijeme u zemljišnim knjigama nema niti zabilježbe bilo kakvog spora.

– Država je oduzela privatni stan, prodala ga nekome kome nije smjela prodati i uzela je za to novce. Ja sam platila toj državi i porez kada sam kupila stan. A sada ga ta država želi meni ponovno oduzeti jer sam ga kupila s povjerenjem u državne institucije, odnosno zemljišne knjige – kazala nam je Gović u studenom.

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu smo tada pitali kako je moguće da ispašta onaj koji s ranijim prodajama nema veze, zašto država nije obeštetila bivše vlasnike i što je s novcem koji je država uzela od otkupa. Iz Odvjetništva su nam rekli da oni to ne znaju jer nisu bili stranka u postupku.

– Ovo državno odvjetništvo nije bilo stranka u parničnom postupku u kojem je pravomoćnom sudskom odlukom utvrđen ništavim ugovor o kupoprodaji stana. Pravomoćnim upravnim rješenjem stan na koji se odnosi vaš upit vraćen je bivšim vlasnicima u idealnim dijelovima, a u preostalom dijelu Republika Hrvatska je vlasnik temeljem zakona – objasnili su nam tada razloge zašto žele poništiti vlasništvo Gović.

Na pitanje zašto takvog spora nije bilo u zemljišnim knjigama, rekli su da to nije njihova nadležnost, nego je to trebao upisati bivši vlasnik koji je tražio povrat.

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...