Državni inspektorat utvrdio 30 prekršaja u prodaji materijala za početak nove školske godine

Državni inspektorat (DIRH) izvijestio je u srijedu da su završeni ciljani inspekcijski nadzori oglašavanja posebnih oblika prodaje povezanih s početkom nove školske godine, pri čemu je u 151 nadzoru ukupno utvrđeno 30 prekršaja.

Tržišna inspekcija Državnog inspektorata, s ciljem zaštite potrošača i njihovih prava te sprječavanja nepoštene prakse trgovaca, i ove godine provela je ciljane inspekcijske nadzore oglašavanja posebnih oblika prodaje, kao što su “Back to school”, “Akcije za novi početak školske godine” i slično, stoji u priopćenju Inspektorata. 

Proveden je ukupno 151 inspekcijski nadzor, prilikom čega je poseban naglasak stavljen na kategorije dječje odjeće, dječje obuće i školskih artikala, poput pribora za školu, torbi, ruksaka te gadgeta, što primjerice uključuje računala i pametne satove.

Utvrđeno je ukupno 30 prekršaja, koji su se odnosili na neisticanje cijene proizvoda tijekom posebnog oblika prodaje, neisticanje uvjeta prodaje, nepravilno isticanje cijena proizvoda, kao i na neisticanje obavijesti o podnošenju pisanog prigovora.

Od 30 utvrđenih prekršaja njih šest odnosilo se na nepoštenu poslovnu praksu. 

– Primjerice, trgovci su oglašavali poseban oblik prodaje navodeći pogodnosti u pogledu cijena proizvoda, no proizvodi su se prodavali po redovnoj, a ne po sniženoj cijeni. Isto tako, inspekcijskim nadzorom je utvrđeno da trgovac prodaje određene proizvode koji su označeni oznakom ‘gratis’, a za koje se na osnovi cijene proizvoda nije utvrdilo da se stvarno radi o ‘gratis’ proizvodu – naveli su iz DIRH-a.

Porast broja utvrđenih prekršaja

U odnosu na prošlu godinu kada je provedena istovjetna akcija, zabilježen je porast broja utvrđenih prekršaja. Naime, ove godine je zabilježeno 19,86 posto prekršaja, a lani 15,1 posto.

– To je jasan pokazatelj da su ovakve akcije nužne i da je potrebno uložiti dodatne napore u informiranje potrošača o njihovim pravima. Slijedom navedenoga ćemo i dalje kontinuirano i detaljno nadzirati posebne oblike prodaje te ćemo slijedom utvrđenih prekršaja protiv počinitelja poduzimati zakonom propisane upravne i prekršajne mjere – poručili su iz Državnog inspektorata.

Dodatno su pojasnili da se prema Zakonu o zaštiti potrošača posebnim oblicima prodaje smatra prodaja proizvoda i usluga po cijenama nižim od cijena u redovnoj prodaji. Pri provedbi tih oblika prodaje mogu se koristiti različiti nazivi no pritom trgovac mora ispuniti obveze propisane zakonom. 

Tako je dužan istaknuti cijenu u redovnoj prodaji i cijenu tijekom trajanja posebnog oblika prodaje, osim u slučaju kada posebni oblik prodaje traje najdulje tri dana, te u slučaju prodaje na daljinu i sklapanja ugovora izvan poslovnih prostorija. Također, prilikom provođenja posebnih oblika prodaje trgovac je dužan voditi računa da ne povrijedi odredbe zakona kojima se uređuje nepoštena poslovna praksa, napomenuli su iz DIRH-a.

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...