Eko pranje i sušenje odjeće: Uštedite energiju, vodu i novacKad god perete, sušite ili čak nosite odjeću, komadići vlakana otpadaju. A ako koristite perilicu rublja, ova vlakna su toliko sitna da iz perilice odvodnjom mogu završiti u oceanu – što može biti vrlo štetno za morske ekosustave i divlje životinje. Da ne spominjemo da ta mikrovlakna mogu završiti  čak i na vašim tanjurima, ako jedete ribu koja je konzumirala takve čestice, rekao je Jesse Daystar, doktor znanosti.

POGLEDAJTE VIDEO: Izrađuju eko tenisice

Međutim, prema Daystaru, malim promjenama navika pranja možemo utjecati na bolje okruženje.

– Vodite računa da se odjeća i proizvodi neće zadržati na zemlji tisućama godina. Najbolje je odabrati odjeću koja je razgradiva, ako to možete. Organski pamuk, konoplja i bambus (i mnoštvo drugih) sve su biorazgradivi materijali koji su puno bolji za našu planetu – smatra Daystar i dodaje da ovakva održiva tkanina također može ispuštati mikrovlakna u ocean pa preporučuje ove male promjene koje su bolje za okoliš, kad je riječ o pranju i sušenju odjeće:

1. Manje koristite perilicu

Možda je najbolji savjet da izbjegavate perilicu rublja. Možda naučite kako ručno oprati odjeću u kadi ili sudoperu. Odreći se perilice rublja gotovo je nemoguće pa Daystar savjetuje da barem ručno operite neke manje mrlje, a da ne bacate odmah čitav odjevni komad u perilicu. Također, razmislite o kraćem programu pranja kako biste uštedjeli na energiji.

2. Odjeću perite hladnom vodom

Iako je topla voda često zadana postavka na većini perilica, Daystar poziva sve one koji imaju i opciju hladna voda da koriste tu opciju pranja. Ne samo da to može poboljšati okoliš, već je bolje i za vašu odjeću. Jedno nedavno istraživanje je pokazalo je da pranje hladnom vodom može povećati dugovječnost tkanine.

3. Izbjegavajte sušilicu

Kako biste uštedjeli značajnu energiju, Daystar preporučuje da odjeću sušite na otvorenom. To je jednostavna promjena koja može imati ogroman utjecaj na okoliš i može uštedjeti puno energije, kaže Daystar, a prenosi mindbodygreen.Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...