Europska komisija: Bugarska još nije spremna pridružiti se eurozoni zbog visoke inflacije

Prvotno planirano za početak ove godine, uvođenje eura je odgođeno nakon što je prošle godine u toj jugoistočnoj europskoj zemlji zabilježena inflacija od 9,5 posto. Komisija radi na pretpostavci da će stopa inflacije ove godine pasti na 3,1 posto u usporedbi s prošlom godinom, prema njezinoj gospodarskoj prognozi iz svibnja.

Zemlje koje ulaze u eurozonu moraju ispuniti kriterije stabilnosti cijena, javnih financija, stabilnosti tečaja i dugoročnih kamatnih stopa, koje ne smiju biti više od dva postotna boda iznad stopa u najstabilnijim zemljama EU-a u godini prije procjene.

Sve zemlje članice EU-a, s izuzetkom Danske, zakonski su obvezne pridružiti se eurozoni. Osim Bugarske, zemlje koje se tek trebaju pridružiti su Poljska, Rumunjska, Švedska, Češka i Mađarska.

Komisija je izvijestila da je Bugarska, koja se pridružila Europskoj uniji 2007., trenutno jedina zemlja koja ispunjava kriterije, osim jednog, i u kojoj su nacionalni pravni propisi kompatibilni s valutnom unijom.

Članstvo u eurozoni moglo bi biti politički osporavano u Bugarskoj, budući da proruska i nacionalistička Stranka preporoda inzistira na referendumu o tom pitanju.

Proeuropski savezi Građani za europski razvoj Bugarske-Unija demokratskih snaga (GERB-SDS) i Nastavljamo promjene-Demokratska Bugarska (PP-DB) snažno su za pristupanje eurozoni.

U srijedu su bugarska središnja banka i Ministarstvo financija rekli da će zemlja ispuniti kriterij inflacije eurozone do kraja godine.

Prijelazna vlada potvrdila je također u srijedu zakon o uvođenju eura a morat će ga usvojiti novi parlament izabran 9. lipnja.

U Bugarskoj se vode složeni razgovori o formiranju nove vlade.Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.Source link

Jedna misao o “Europska komisija: Bugarska još nije spremna pridružiti se eurozoni zbog visoke inflacije

  1. I was recommended this website by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed about my trouble. You are amazing! Thanks!

Vaša iskustva i mišljenje ...