Evo koje su nove cijene goriva

Za litru dizela i benzina od danas ćete morati posegnuti malo dublje u džepove.

Naime, Vlada je fiksirala maržu trgovcima naftnih derivata i privremeno smanjila trošarine na dizelsko i benzinsko gorivo, kako bi ublažila rast cijena.

Tako ćete za litru dizela morati izdvojiti 12,53 kune, za benzin 12,19 kuna po litri, a cijena plavog dizela bit će 8,04 kune.

Podsjetimo, bez Vladine intervencije benzin bi stajao 13,28 kuna, dizel 13,71, a plavi dizel 8,81 kunu, otkrio je to premijer Andrej Plenković.

Uz to, dodao je, izmjenama Uredbe o trošarinama država će na rok od 90 dana smanjiti iznose trošarina na dizelsko i benzinsko gorivo, i to za 40 lipa po litri bezolovnog motornog benzina te 20 lipa po litri dizelskog goriva.

– Tako želimo doprinijeti smanjenju cjenovnog udara na naše građane, a to će prema našim izračunima doći do smanjenja prihoda državnog proračuna od trošarine na energente preko 150 milijuna kuna – otkrio je premijer.

Prema vladinim procjenama, novim mjerama rast cijene po litri goriva koji bi po realnim tržišnim kretanjima iznosio oko dvije kune, uspjet će se zadržati na porastu u rasponu od 80 lipa do 1.20 kuna.

Zbog vijesti o značajnom porastu cijena goriva, tijekom dana su se stvorile i ogromne gužve na benzinskim postajama.

POGLEDAJTE VIDEO:

Više o tome pročitajte OVDJE.Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...