Finska i Švedska zajedno će se pridružiti NATO savezu

Finska i Švedska zajedno će se pridružiti NATO-u, izjavili su u petak njihovi premijeri, čime su pokazali ujedinjenu frontu Turskoj koja se usprotivila njihovim kandidaturama.

Nordijski susjedi podnijeli su zahtjev za članstvo u NATO-u u svibnju kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu, ali su naišli na prigovore Turske koja ih je optužila za pružanje utočišta “terorističkim skupinama”.

Finska premijerka Sanna Marin rekla je u petak da joj je turski predsjednik rekao da ima više pitanja za Švedsku nego Finsku. No naglasila je da neće ostaviti za sobom Švedsku u tom procesu.

– Naravno, vrlo nam je važno da se Finska i Švedska pridruže NATO-u ruku pod ruku- rekla je Marin novinarima na zajedničkoj konferenciji za medije sa svojim švedskim kolegom u Helsinkiju.

Turski predsjednik Tayyip Erdogan rekao je 6. listopada da se njegova zemlja još uvijek protivi kandidaturi Švedske.

– Svaki korak do sada poduzimali smo ruku pod ruku i nitko od nas nema drugih ambicija- rekao je novi švedski premijer Ulf Kristersson.

Kristersson je rekao da će se uskoro sastati s Erdoganom.

– Potpuno je legitimno da Turska dobije potvrdu da Švedska poduzima ono na što se obvezala u okviru sporazuma- dodao je.

Švedski dnevni list Aftonbladet u petak je citirao izvore koji govore da je Turska pozvala Kristerssona na bilateralni sastanak u Ankari, koji će vjerojatno održati 8. studenog.

Kristerssonov glasnogovornik nije odmah odgovorio na zahtjeve za komentarom.

 

 

Najčitaniji članci

Source link

Jedna misao o “Finska i Švedska zajedno će se pridružiti NATO savezu

  1. I may need your help. I tried many ways but couldn’t solve it, but after reading your article, I think you have a way to help me. I’m looking forward for your reply. Thanks.

Vaša iskustva i mišljenje ...