FOTO Studenti u hrani pronašli crve: Stigao nalaz izvanrednog nadzora u zagrebačkoj menzi

Zagrebački studenti podijelili su fotografije svojih jela iz studentskog restorana u sklopu Studentskog doma Stjepan Radić, u kojima su, kako tvrde, pronašli crve, ube, dlake, nokte, kovanice… Mnogi studenti istaknuli su kako nije rijetkost da se u jelima pronađu upravo te stvari.

Foto: Facebook/Studentski dom Stjepan Radić – Sava/Studentski centar Zagreb

U restoranu SC-a SD Sjepan Radić izvršen je izvanredni nadzor, otkrio je ravnatelj zagrebačkog Studentskog centra Mirko Bošnjak za Večernji list. Ispričao se studentima na neugodnostima i pozvao ih da “i dalje budu kontrolori kvalitete usluge studentske prehrane u SC-u Zagreb”.

Foto: Facebook/Studentski dom Stjepan Radić – Sava/Studentski centar Zagreb

Nakon žalbi studenata koje je primio Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu o neispravnosti poslužene hrane (panirani bečki odrezak i pečena piletina uz kelj kao prilog), u 16 sati pokrenut je izvanredni nadzor kako bi utvrdili sve okolnosti nastanka navedenih fotografija, otkrio je Bošnjak u priopćenju.

 

– U trenutku nadzora od navedenih spornih namirnica u kuhinji je zatečena samo pečena piletina, dok ostale navedene namirnice nisu zatečene u gotovom stanju. Pregledom jelovnika utvrđeno je da je pečena piletina na jelovniku u kuhinji 1 dok je panirani bečki odrezak na jelovniku u kuhinji 2 – stoji u prioćenju.

Foto: Facebook/Studentski dom Stjepan Radić – Sava/Studentski centar Zagreb

– Sve namirnice koje su upotrijebljene za pripremu ručka dostavljene su u kuhinju istog dana s urednim deklaracijama koje su dane na uvid i nalaze se u privitku ovog izvješća. Sve namirnice koje su zatečene su uzorkovane i nalaze se u zasebnom rashladnom uređaju za dodatne analize – navodi ravnatelj zagrebačkog SC-a.

Foto: Studentski centar Zagreb

– Pregledom fotografija na društvenim mrežama i portalima jasno se može vidjeti dio paniranog bečkog odreska koji po svojoj površini nije svojstven za taj proizvod jer sadrži bjelkaste tvorevine veličine 5-6 mm, ispucane površine nalik na crve – navode.

Nije riječ o crvima, izričito tvrde voditeljice kuhinje i zaposlenici koji su obavljali pretpripremu i pripremu namirnice, navodi se u priopćenju, već je riječ o “zrncima riže koji su dospjeli u smjesu za paniranje, te su nakon toga podvrnguti prženju u fritezi”. 

To su probali i dokazati. Ispanirali su piletinu s normalnim krušnim mrvicama i onima kojima je dodana riža.

– Nakon prženja u fritezi vidljiv je identičan nalaz kao na fotografijama koje su prikazane na portalima jer je riža na površini poprimila ispucani izgled koji podsjeća na crve. Valja spomenuti i činjenicu da su crvi bjelančevine te da bi na visokoj temperaturi prženja potamnili poput ostatka mesa – navodi Bošnjak.

Foto: Studentski centar Zagreb

Takva namirnice nije predstavljala opasnost za zdravlje studenata, već samo svojim izgledom nije zadovoljavala, navodi se.

Za pronađene dlake na tanjuru, navodi Bošnjak, nije poznat izvor i podrijetlo “stranog tijela iz priložene fotografije”. 

Foto: Facebook/Studentski dom Stjepan Radić – Sava/Studentski centar Zagreb

– Studentski centar u Zagrebu bez detaljne analize ne može u potpunosti prihvatiti odgovornost za nastalu situaciju – kaže.

– Studentski centar u Zagrebu još jednom izražava žaljenje i ispriku svim konzumentima koji su se našli pogođeni ovom situacijom te još jednom poziva sve korisnike usluga na aktivnu komunikaciju i suradnju, a sve u cilju poboljšanja životnog standarda studenata za vrijeme studiranja u Zagrebu – pozvali su studente.

Najčitaniji članci

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...