Gates: ‘Očekivao sam više od cjepiva. Trebaju nam bolja, čeka nas pandemija gora od covida’

Američki milijarder i osnivač Microsofta Bill Gates često je komentirao pandemiju korona virusa u posljednje dvije godine i naglašavao važnost masovnog cijepljenja, a nedavno je priznao da je očekivao više od cjepiva i terapija.

Gates je za Policy Exchange Research Center rekao da bi “apsolutno užasan” broj smrtnih slučajeva i ekonomske štete uzrokovane koronavirusom trebao povećati financiranje projekata usmjerenih na poboljšanje cjepiva, tretmana i dijagnostičkih testova koji će biti potrebni za suzbijanje sljedeće pandemije.

– Znate, nismo imali cjepiva koja blokiraju prijenos. Imamo cjepiva koja vam pomažu da ostanete zdraviji, ali imaju samo neznatno smanjen prijenos. Trebamo novi način proizvodnje cjepiva – rekao je Gates britanskom ministru zdravstva Jeremyju Huntu.

Cjepiva protiv korone djelomično blokiraju prijenos virusa, ali su učinkovitija u prevenciji teških oblika bolesti, piše Guardian. Stručni panel za učinkovitost cjepiva u Velikoj Britaniji procijenio je da je učinkovitost zaštite nakon dvije doze Pfizera 75 posto, a nakon dvije doze AstraZenece 65 posto, a oba cjepiva pružaju 95 postotnu zaštitu od hospitalizacije. Međutim, s vremenom imunitet slabi.

Osnivač Microsofta također je kritizirao činjenicu da ne postoje učinkoviti tretmani za korona virus, te neuspjeh dijagnostičkog testiranja.

– Bit će potrebni deseci milijardi dolara za istraživanje i razvoj i oko milijardu godišnje za radnu skupinu za pandemiju na razini WHO-a – rekao je, misleći na pripreme za sljedeću pandemiju koja će pogoditi svijet, za koju vjeruje da bi mogla biti gora nego Covid-19.

Radna skupina WHO-a nadgledala bi pandemiju i vodila ono što je Gates nazvao “igrom klica” u kojoj bi zemlje vježbale reagiranje na događaje koji bi mogli izazvati sljedeću krizu, kao što je bioterorizam koji oslobađa boginje u 10 zračnih luka.

– Postoje prirodno uzrokovane epidemije i epidemije uzrokovane bioterorizmom koje bi mogle biti gore od onoga što smo doživjeli danas. Pa ipak, napredak medicinske znanosti trebao bi nam pružiti alate koje bismo, znate, mogli učiniti drastično boljim. Stoga mislim da bi ovo trebao biti prioritet. Ova će se izdvajanja morati izvršiti sljedeće godine, uključujući ovu globalnu radnu skupinu za pandemiju – zaključio je Gates.

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...