Gotovo je! Nema više plaćanja u kunama. I na bankomatima ima novosti, evo što se sve mijenja

U Hrvatskoj je od sad moguće plaćati isključivo u eurima, kao novom službenom valutom naše zemlje. Kuna je otišla u povijest, a 2600 tona dosad povučenih kovanica hrvatskih kuna HNB je počeo spremati u novoizgrađenu stometarsku halu u sastavu vojarne HV-a u kojoj će se kovanice čuvati 54 mjeseca.

HNB procjenjuje da je u ukupnom opticaju kuna bilo oko 500 milijuna komada novčanica i oko 5200 tona kovanica. Kako se iz ekoloških razloga, primjesa boje i zaštitnih elemenata novčanice više ne spaljuju, bit će usitnjene rezanjem na komadiće manje od milimetra, a ta će se masa koristiti kao izolacija u javnim građevinskim radovima. Vraćene kovanice, pak, prodat će se kao sirovina, rastaliti i koristiti za druge potrebe. Kune će se moći mijenjati još godinu dana na nekoliko lokacija, odnosno u Fini, bankama i Pošti te neograničeno u HNB-u. Za navikavanje na novu valutu, u smislu suživljavanja s cijenama u novim iznosima, psiholozi računaju da će građanima biti potrebno godinu dana. U svim će trgovinama cijene proizvoda sve do kraja 2023. biti iskazane i u eurima i u kunama.

Zamjena novčanica kune bez ograničenja u HNB-u

1) U Hrvatskoj je od sad moguće plaćati isključivo u eurima, kao novom službenom valutom naše zemlje. Međutim građani do kraja ove godine, dakle narednih 11 i pol mjeseci, kune mogu mijenjati u eure i to bez naknade u poslovnicama raznih banaka te poslovnicama Fine i Hrvatske pošte.

2) Treba uzeti u obzir da Fina i Hrvatska pošta imaju limit, odnosno ako u jednoj transakciji građani mijenjaju više od 100 novčanica i 100 kovanica, naplatit će im naknadu, dok u bankama nema ograničenja i zamjena kuna za eure je besplatna bez obzira na broj kovanica i novčanica.

3) Hrvatska narodna banka (HNB) će pak kovanice kuna u eure mijenjati bez naknade još tri godine odnosno do 31. prosinca 2025., a novčanice kune bez vremenskog ograničenja. Za lakše privikavanje građana na novu valutu ostaje obveza dvojnog iskazivanja cijena roba i usluga, u kunama i eurima, koje je započela u rujnu prošle godine, a trajat će sve do kraja ove godine.

4) Hrvatska udruga banaka podsjeća građane da zaključno s 15. siječnjem, traje mjera obustave naplate naknade za podizanje gotovine debitnim karticama na bankomatima drugih banaka. Stoga, od 16. siječnja u ponoć građani mogu podizati gotovinu u eurima bez naknade isključivo na bankomatima svojih banaka.

5) Na bankomatima će se do 1. travnja, u skladu s odlukom HNB-a, u većini slučajeva isplaćivati novčanice od 10 i 20 eura u cilju opskrbljivanja građana sitnijim novcem u početnoj fazi korištenja nove valute, a novčanice od 50 eura isplaćivat će se ako bankomati imaju za to potrebne tehničke mogućnosti te isključivo kada klijenti zatraže isplatu gotovine veću od 150 eura.

Najčitaniji članci

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...