Guterres: Razmjeri i brzina kojom se smjenjuju događaji u Sudanu dosad nisu viđeni

UN-ov glavni tajnik Antonio Guterres odlučio je u nedjelju da će zbog dosad “neviđene” situacije u Sudanu “odmah” poslati onamo svog izaslanika za humanitarne poslove Martina Griffithsa dok se borbe nastavljaju.

– Razmjeri i brzina kojom se smjenjuju događaji u Sudanu dosad nisu viđeni- rekao je Stephane Dujarric u priopćenju, istaknuvši da je “krajnje zabrinut”.

Guterres je stoga odlučio da će “odmah onamo” poslati čelnika UN-ove humanitarne agencije (OCHA) Martina Griffithsa “zbog naglog pogoršanja humanitarne krize u Sudanu”, gdje su od 15. travnja zbog bespoštednog rata dvojice generala milijuni Sudanaca u teškom položaju.

– Veoma smo zabrinuti zbog neposrednih i dugoročnih posljedica (ove krize) na sve Sudance i na čitavu regiju- dodao je glasnogovornik.

– Još jednom pozivamo sve sukobljene strane da zaštite civile i infrastrukturu, omoguće siguran prolazak svima koji bježe iz borbene zone, poštuju humanitarne radnike i njihova sredstva, olakšaju operacije pomoći i poštuju medicinsko osoblje, njihove objekte i prijevozna sredstva- rekao je glasnogovornik.

Žestoki sukobi se nastavljaju u Kartumu dok su vojska i paravojne snage najavili u nedjelju produljenje primirja koje se slabo poštuje ali je omogućilo evakuaciju stranih državljana i nastavak pregovora.

UN-ovi podaci pokazuju da je u zemlji 75.000 raseljenih, a čak 270.000 ljudi moglo bi napustiti svoj dom pred borbama koje bjesne u 12 od 18 država u toj zemlji s 45 milijuna stanovnika, jednoj od najsiromašnijih u svijetu.

U ratu je poginulo 528 ljudi, a 4.599 je ranjeno, pokazuju službeni podatci koji su uvelike podcijenjeni. Dvije strane se međusobno optužuju za kršenje primirja.

 

Najčitaniji članci

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...