Hadžić: Ne možemo biti sretniji što se pojavio ovakav partner i ozbiljan ponuđač za Uljanik

Direktor Uljanik Brodogradnje 1856, iz sastava pulskog Uljanika Samir Hadžić, potvrdio je u srijedu za Hinu da je češki holding CE Industries početkom tjedna poslao obvezujuću ponudu za kupnju Uljanik Brodogradnje 1856. ističući da je riječ o ozbiljnom ponuđaču te da je dobro što se pojavio.

– To je ozbiljan ponuđač i to je ono za što smo se borili. Krenuli smo od nule, a sada je netko prepoznao naš rad, trud i angažman te je spreman kupiti veći udio tvrtke. Stoga, smatram da ne možemo biti sretniji što se pojavio takav partner- rekao je Hadžić dodavši kako se češki investitor obratio stečajnom upravitelju Uljanik Brodogradilišta d.d. u stečaju te da će o tome odlučivati skupština vjerovnika, gdje će se glasati o ponudi.

S obzirom da je najveći vjerovnik država, naveo je Hadžić, ona ima prevagu u prihvaćanju ili neprihvaćanju ponude.

– Kada će se skupština vjerovnika održati još se ne zna, nakon što je već dva puta odgođena- poručio je Hadžić.

Prema njegovim riječima, dođe li do realizacije posla, može se konačno očekivati i isplata osam plaća radnicima Uljanika.

– Očekujem dobivanje novih poslova i zapošljavanje te da nas čeka neka bolja i svjetlija budućnost. Vjerujem da smo to i zaslužili- zaključio je direktor Uljanik Brodogradnje 1856 Samir Hadžić.

Cerovac: Radi li se o brodogradnji ili čemu drugom?

Voditelj pulskog ureda Nezavisnog sindikata radnika Hrvatske Boris Cerovac kaže da je obvezujuća ponuda češkog investitora za otkup 54 posto vlasničkog udjela u Uljanik Brodogradnji 1856 otvorila puno pitanja. Naime, smatra on, nije poznato što bi investitor radio i radi li se o brodogradnji ili je u pitanju neka druga djelatnost.

– Vjerujem da su razgovori vođeni s upravom uljanika i vladom te da su izneseni kriteriji koje bi investitor trebao zadovoljiti. Naravno, brine nas gdje su u toj priči radnici. Koliki broj radnika bi nastavio raditi ili se dodatno zapošljavao i po kojim uvjetima- rekao je Cerovac za Hinu.

Što se tiče radnika koji imaju potraživanja od Uljanik Brodogradilišta u stečaju, novac kojeg investitor nudi bio bi dostatan za podmirenje cijelog iznosa radničkih potraživanja.

– No, i tu se nameće pitanje vrijedi li Uljanik Brodogradnja 1856 više. Iz neugodnog iskustva iz ne tako davne prošlosti, u kupovinu Uljanik Brodogradnje 1856 vjerovat ćemo onda kada se dogodi, promjene se vlasnici i kada se radnicima podmire potraživanja- zaključio je Cerovac.

Jutarnji list u srijedu piše kako je češki holding CE Industries poslao početkom tjedna obvezujuću ponudu za kupnju tvrtke Uljanik Brodogradnja 1856 te da za 54,77 posto udjela u Uljanik Brodogradnji 1856 putem direktne pogodbe nudi 155 milijuna kuna.

Uljanik Brodogradnja 1856 jedina je preostala tvrtka iz sastava nekadašnjeg Uljanika koja nastavlja tradiciju brodogradnje u Puli, a sada bi mogla prijeći pod okrilje CE Industriesa koji je na hrvatsko tržište stupio ljetos, preuzevši Grupaciju Đuro Đaković.

Od siječnja 2019. u stečaju je i Uljanik Brodogradilište d.d., koji je suvlasnik Uljanik Brodogradnje 1856, pa je CE Industries poslao svoju ponudu i stečajnom upravitelju Uljanik Brodogradilišta d.d. Lorisu Raku.

U Puli bi CE Industries, kako se najavljuje u ponudi, a prenosi Jutarnji, nastavio brodogradnju, ali bi “dopunio proizvodni program sa segmentima u kojima posjeduje specifični know-how”.

Uljanik Brodogradnja 1856 zapošljava oko 500 radnika. Prošlu poslovnu godinu zaključila je s prihodom od 25 milijuna kuna i gubitkom od 13,4 milijuna kuna. Trenutačno na navozu ima dvije gradnje za strane naručitelje.

 

 

Najčitaniji članci

Source link

3 misli o “Hadžić: Ne možemo biti sretniji što se pojavio ovakav partner i ozbiljan ponuđač za Uljanik

  1. Your article gave me a lot of inspiration, I hope you can explain your point of view in more detail, because I have some doubts, thank you.

Vaša iskustva i mišljenje ...