HHO uputio apel za pojačanom zaštitom žena i djece iz Ukrajine

Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava (HHO) uputio je u ponedjeljak apel europskim institucijama i medijima upozoravajući na potrebu pojačane zaštite žena i djece iz Ukrajine od raznih opasnosti, posebice trgovaca „bijelim robljem“, seksualnih predatora i trgovaca djecom.

– Obraćamo se zastupnicima Europskog parlamenta, Europskoj komisiji, Vijeću Europe, vladama europskih država, posebno ministarstvima unutarnjih poslova, Interpolu i Europolu, kao i svim nadređenim institucijama, nevladinim udrugama i medijima, pozivajući ih da osnaže svoje napore usmjerene na pojačanu pozornost prema pojavama trgovine ljudima kao dijela organiziranog kriminala, a ujedno kao i jednog od najgorih oblika kršenja ljudskih prava- ističu u priopćenju.

Poziva ih na još odlučnije preventivno djelovanje kroz informiranje javnosti, od dijeljenja letaka na granici do širih medijskih kampanja.

U HHO-u ističu kako je potreban najviši stupanj pripravnosti i prevencije te brza reakcija u slučaju dojava koje upućuju na znakove trgovine ljudima u kojima upravo žene i djeca čine najveći postotak žrtava. Posebno pozivaju medije na pojačano obavještavanje državljana Ukrajine na tu opasnost, koristeći pritom ukrajinski jezik.

>>STANJE U UKRAJINI IZ MINUTE U MINUTU PRATITE OVDJE<<

Ističu kako policije europskih država trebaju i moraju pojačano nadzirati i sprječavati ovakvu kriminalnu djelatnost obilazeći noćne klubove, javne kuće, barove, disco klubove i slična mjesta.

– Pozivamo državne institucije i nevladine udruge ali i obične građane na pružanje pomoći svim osobama koje postaju žrtve prisilnog rada u kućanstvima koja su im ‘pružila utočište’-  poručuju iz HHO-a dodajući da je za uspješnost djelovanja institucija prevencije potrebna i pravosudna aktivnost.

Pozivaju i nevladine udruge koje se bave ljudskim pravima, zaštitom i pravima najranjivijih skupina, poput žena i djece da izbjeglicama iz Ukrajine pruže maksimalnu javnu podršku kao svekoliku zaštitu i djelatnu pomoć.

HHO ističe kako je preko tri milijuna izbjeglica, prognana djeca i žene, postalo preko noći najranjivijom ratnom skupinom bježeći pred ruskom agresijom. Proživljavajući sve strahote rata ne mogu se nositi s opasnostima koje vrebaju iz nepoznatog im svijeta, za kojeg su vjerovali da čvrsto stoji uz ideju ljudskih prava. Nažalost, taj je svijet više deklarativno nego stvarno fokusiran na zaštitu ranjivih skupina, posebice žena i djece, stoji u priopćenju.

POGLEDAJTE EMISIJU:

 

 Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...