HND: Dali su novac portalu Željke Markić koji je već kršio prava transrodnih osoba

Apsolutna je sramota da homofobna i transfobna udruga Željke Markić, koja je u Saboru nedavno pokušala plasirati lažne podatke o transrodnim osobama u RH, dobiva javni novac za projekt o “epidemiji transseksualizma” pod kategorijom “promicanje ravnopravnosti spolova”, objavio je jučer na društvenim mrežama SDP.

U Saboru je reagirala i zastupnica Možemo! Ivana Kekin, a radi se o upravo objavljenoj Odluci Agencije za elektroničke medije o dodjeli novca iz Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija za 2023. godinu. Konkretno, između 67 profitnih i neprofitnih organizacija (dodijeljeno je ukupno) 702.103,67 eura), udruzi Željke Markić “U ime obitelji” dodijeljeno je 3.450,79 eura za 25 članaka u projektu “Epidemija transrodnosti u Hrvatskoj i svijetu”. Novac im je dodijeljen po stavci “Poticanje razvoja svijesti o ravnopravnosti spolova i drugih najviših vrednota ustavnoga poretka.

Kako i kojim je udrugama dodijeljen novac Fonda za pluralizam, pogledajte OVDJE.

Prema samoj Odluci, novac za 2023. godinu dodijeljen je 14 profitnih pružatelja elektroničkih publikacija 138.031,72 eura), 37 neprofitnih pružatelja elektroničkih publikacija (451.257,55 eura, te 16 neprofitnih proizvođača audiovizualnog i radijskog programa(112.814,40 eura). Udruzi Željke Markić novac je dodijeljen u drugoj kategoriji.

No s obzirom na nedavni istup Željke Markić u Saboru, kao i Hermana Vukušića, koji otvoreno tvrde da da se u Hrvatskoj događa “epidemija transrodnosti”, očito je da se radi o cijeloj kampanji. Više stručnjaka za tematiku transrodnosti upozorilo je kako nema govora o “epidemiji”, te da se u stručnim terminima ne može razgovarati o transrodnosti kao o bolesti. U osvrtu na medijske napise na stranici udruge Narod.hr, niti ne skrivaju namjeru baviti se transrodnošću iz kuta društvenog problema. To daju naznačiti i isticanjem novca koji je dodijeljen, kako pišu, “trans aktivistima”.

Reagiralo je i Hrvatsko novinarsko društvo.

– Žalosno je da se javni novac dodjeljuje programima koji su evidentno upregnuti u kampanju stigmatizacije transrodnih osoba. Stav uredništva portala Narod.hr o tom pitanju dobro je poznat i očitovan u načinu na koji je izvještavao o transrodnom hrvatskom državljaninu u slučaju međunarodnog posvajanja djece iz DR Kongo. Zbog toga ih je u siječnju ove godine je i Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, široko tumačeći slobodu govora i ne ulazeći u uređivačku politiku portala Narod.hr, upozorila zbog nepoštivanja načela ravnopravnosti spolova i zaštite od diskriminacije. Zbog svega toga upravo je nevjerojatno da je Narod.hr ova sredstva dobio baš u okviru primarnog cilja “Podizanje razvoja svijesti o ravnopravnosti spolova i najviših vrednota Ustavnog poretka” Fonda za pluralizam. Da ne govorim o tome kako je riječ o nakladniku, odnosno udruzi čija istaknuta članica tuži novinarke i novinare gdje god stigne – istaknula je Melisa Skender, glavna tajnica HND-a.

Od Agencije smo zatražili komentar na osnovu kojih argumenata je donesena odluka o dodjeli novca ovome projektu, dosad nismo dobili odgovor. 

Najčitaniji članci

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...