HNS-ovac kojem država plaća stanarinu od skoro 7 tisuća kuna: ‘Nije bilo druge opcije’

Premijer Andrej Plenković smatra da nije ništa sporno što predstojnik njegova ureda, Zvonimir Frka Petešić, koristi državni stan, dok predsjednik Zoran Milanović smatra da je to protuzakonito. 

– Kada gledamo pozitivne propise i Zakon o upravljanju državnom imovinom, posve je jasno da gospodin Frka koristi stan sukladno postojećim pozitivnim propisima. Simptomatično je da se nakon 30 godina otvara ovo pitanje, radi se o pozitivnim propisima koji nisu na snazi od jučer. To nije donijela ova Vlada. Gospodin Frka ovdje boravi i ovdje obavlja svoj posao. Prebivalište mora negdje mora prijaviti, prijavio je gdje je bilo moguće, na nekretnini, koja nije u njegovom vlasništvu, već u vlasništvu njegove obitelji. Frka ima prebivalište u Salima, negdje mora biti prijavljen. Prebivalište je relikt prošlosti – objasnio je Damir Habijan iz HDZ-a u HRT-ovoj emisiji Otvoreno na pitanje krši li Petešić zakon.

Sandra Benčić iz Možemo kaže da je najveći problem u tome što premijer, a niti sam Habijan, u tome ne vide nikakav problem. Kaže da u odredbi piše da stan može dobiti samo onaj tko nema stan ili ga ne iznajmljuje

– Spominjete uredbu, jasno piše, da pravo na taj stan, ako nemaju stan u vlasništvu ili u najmu. Po tome, ne bi imao to pravo. To nije najsporniji moment. Umjesto da se prizna greška i da se prizna da se 30 godina gradi kasta u kojoj je jedna stranka povlaštena i u kojoj je klijentelistička povezana, da dobiva i poslove, ne samo nekretnine, i kaže se problem je i moramo ići u reviziju, govori nam da se to nije problem. To građane ove zemlje smeta, udaljava ih iz ove zemlje i zbog toga odlaze – ističe. 

– Koristiti ovakve riječi, “klika”, onda ste i vi dio te klike. Dajte malo razmislite o rječniku. Ja bih volio da konstruktivno razgovaramo, vi ste opet optužili čovjeka. Ja ne vidim problem. Gdje je prekršen propis? Frka-Petešić je bio u najmu i morao je izaći. Gdje je problem. U trenutku kad je zatražio stan je bio u procesu iseljenja – pitao je Habijan dodajući da nije bilo istodobnog korištenja najma i državnog stana. 

– Čovjek nema niti jedan useljiv stan niti u vlasništvu niti jednu nekretninu u RH. Ima prema Uredbi ima pravo dobiti državni stan. 

Benčić kaže da je problem u tome što je HDZ 30 godina pisao zakone i stvarao mrežu koja će “vama i vašima dati sve privilegije koje nitko drugi u zemlji nema”.

– Problem je da su se propisi 30 godina radili na način da stvorite mrežu da se vama i vašima da privilegije koje nitko drugi u državi nema. Meni je logično stanove po nižim cijenama davati liječnicima i učiteljima. Zašto se ljudima s velikim primanjima ne da 1000 kuna pa da nađe najam? Nije u redu – rekla je Benčić.

Stjepanu Čuraju, predsjedniku HNS-a, država sufinancira 6.700 kuna za stan.

– Ja imam svoj stan, u svojem vlasništvu, u svojem gradu Osijeku i dolaskom na ovu novu dužnost, s obzirom da nemam pravo na službeno vozilo niti na naknadu putnih troškova od Osijeka do Zagreba, bilo je gotovo nemoguće niti financijski, ali niti životno živjeti i raditi posao na ovakav način – istaknuo je.

Dodao je da su propisi kakvi jesu, mi sada to poštujemo.

– Naravno da svi trebaju biti jednaki. Kako to postavljate kao pitanje? Vi dobivate nagradu za odvojen život, to možete iskoristit da pokrijete stanarinu. Ako ništa, vi iz HDZ-a niste deficitarni. Je li u redu da zastupnici koji nisu iz Zagreba imaju tu neku beneficiju da mogu imati stan, ili dobiti sufinancirani stan kada dolaze u Zagreb, ili ne? Ili su u nekoj nepravednijoj poziciji u odnosu na zastupnike koji dolaze iz Zagreba i nemaju pravo niti troškova, u odnose na one koji dolaze iz Zagreba. Sabor je u Zagrebu, nije u Osijeku, da je u Osijeku bi bilo super, ne bi morao odlaziti niti jedan dan – rekao je.

– Ja bih volio da ne plaćam ni ovih 2000 kuna, ali nije bilo druge opcije. Dogodilo se da nema državnih stanova. Mi kao društvo moramo reći što je prihvatljivo i normalno. Ljudima se okrene želudac kad vide da su neki dobili stan. Sad, treba vidjeti treba li svima ukinuti sve – rekao je Čuraj.

Daniel Spajić iz Domovinskog pokreta odgovarao je na pitanje jesu li prava saborskih zastupnika prevelika. Kaže da se vidi da nitko od kolega nije radio u realnom sektoru.

– Mogu jedino zaključiti da nitko od kolega nije radio u realnom sektoru i da ne znaju što pričaju, pričaju o propisima koji su manje bitni. U Hrvatskoj se ne upravlja državnom imovinom. Država uprihoduje 2,4 milijarde kuna od državne imovine, 1,5% proračunskih sredstava, to je sramota. Garantiram da nitko tu ne zna što postoji od državnih nekretnina i koja je njihova vrijednost. 

– Bilo bi bolje kad bi zastupnici dobili garsonijeru u kojoj mogu prespavati. Ovo s Frkom više nije stan propisa, nego morala. Čuraj, kako vas nije sramota da živite u 110 kvadrata? Meni država plaća samo 90 kvadrata, ja plaćam ostalo. Najbolje bi bilo da svi živimo u Zagrebu – kaže.

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...