Hrvatska dobila prve smjernice za antikorupcijsko poslovanje

Hrvatske javne tvrtke, ali i privatne ako to žele, dobile su prve smjernice za uvođenje visokih antikorupcijskih standarda, ali i običaja dobrog poslovanja. Complience je engleski izraz koji u Hrvatskoj nema točan prijevod iako se formalno radi o “usklađenosti”.

No complience smjernice su puno šire i one ne obuhvaćaju samo usklađenost sa zakonima i ostalim propisima, nego i interno osiguranje rada po dobrim običajima i uvođenje mjera koje onemogućavaju koruptivno ponašanje, poput zaštite prijavitelja nepravilnosti, izbjegavanja i potencijalnog sukoba interesa, fer tržišno natjecanje…

– Možete dobiti certifikat da ste se prilagodili svim antikoruptivnim normama, ali on vam neće dati imunitet. Kako bi sve zaživjelo, mora postojati želja od vrha, ali i osoba koja će vrijedno na tome raditi i kojoj će uprava dati alate i resurse – rekao je Davor Iljkić, predsjednik Instituta ICCrA koji je s timom stručnjaka izradio smjernice.

Podršku za izradu prvih smjernica je dala i Hrvatska udruga poslodavaca, HGK, Američko Veleposlanstvo, Ministarstvo uprave i pravosuđa, Ministarstvo graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine, te niz privatnih i javnih tvrtki. Janaf, državna tvrtka koja je bila zahvaćena korupcijskim skandalom, sada je već uvela novi, poboljšani antikoruptivni standard koji propisuju i smjernice. 

– Zakonima možete propisati kazne i možda će odgovarati oni koji ih prekrše. Ali tada je šteta već počinjena. Moramo implementirati u javni život drugačiji pristup koji se sastoji od izgradnje integriteta, kodeksa ponašanja i da se ne čini ono što je loše za tvrtku i društvo – poručio je glavni direktor HUP-a Damir Zorić. 

Source link

Vaša iskustva i mišljenje ...